Bursa de Valori Bucuresti a crescut cu 0,73% in conditiile aprecierilor obtinute de catre pietele europene pana la inchiderea sedintei, insa lichiditatea s-a redus pe fondul epuizarii cash-ului de care dispun investitorii autohtoni potrivit brokerilor.
Tranzactiile realizate pe BVB a scazut la 13,3 milioane lei (3,1 milioane euro), in timp ce piata futures a atras schimburi cu contractele derivate EUR/RON de 4,2 milioane lei.

“Investitorii de la BVB au ajuns la o epuizare a lichiditatilor de care dispun, in urma achizitiile realizate in cursul zilelor de miercuri si joi de saptamana trecuta ca urmare a entuziasmului legat de SIF-uri pe baza proiectului legislativ de ridicare a pragului de detinere”, a declarat pentru Wall-Street Andrei Ciubotaru, broker la Tradeville.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 1,08%, pana la 4.834,17 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,73%, pana la 2.801,85 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 0,13%, pana la 22.487,63 puncte, iar indicele ROTX a crescut cu 1,36%, ajungand la 10.144,40 puncte.

“De la finalul saptamanii trecute nu s-a mai intamplat nimic notabil privind SIF-urile, nici la nivelul pietelor internationale pentru a antrena cu adevarat mai multe lichiditati si implicit cotatiile, ceea ce indica o amorteala a investitorilor”, sustine brokerul.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,65%, pana la 464,55 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic, a crescut cu 0,93%, pana la 611,98 puncte.

Indicii europeni au inchis in stagnare

Bursele europene au avut o evolutie crescatoare in timpul zilei, pentru ca statistica privind numarul de autorizatii de construire emise in octombrie in Statele Unite sa imprime o tendinta usor negativa.

Indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE 100, a scazut cu 0,07%, pana la 5.342,13 puncte, in timp ce indicele pietei din Frankfurt, DAX, a urcat cu 0,16%, pana la 5.787,61 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, a coborat cu 0,02%, pana la 3.828,16 puncte.

“Ma astept ca in urmatoarele 2-3 saptamani sa asistam la un nou maxim pe indicii externi dupa care sa urmeze o corectie, ca urmare a marcarilor de profituri, scaderi care se vor amplifica, ca de obicei, pe Bursa romaneasca”, explica Andrei Ciubotaru.

RMAH si ZIM, in topul lichiditatii in urma tranzactii importante

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 1,67 milioane lei, si s-au mentinut la cotatia de 1,19 lei, iar actiunile SIF Moldova (SIF2) a stagnat la 1,05 lei, pe o lichiditate de 795.900 lei.

Brokerul considera ca rulajele se va majora cand vor aparea impulsuri de vanzare sau vor aparea clienti noi sau deja existenta cu mai mult cash.

“Cand acest lucru se va intampla am putea asista la o crestere a indicelui BET-FI la un nou maxim sau la un val de corectii care sa tina pana la inceputul anului viitor. Totusi, in prezent, piata ramane pe mana investitorilor autohtoni si a modului in care acestia percep evolutiile de pe bursele internationale”, este de parere reprezentantul Tradeville.

Farmaceutica Remedia (RMAH) a facut obiectul unor schimburi cu 4,96% din capitalul social cu o valoare de 857.850 lei, in timp ce titlurile au urcat cu 0,62% la 0,163 lei.

De asemenea, pe Zimtub (ZIM) s-au realizat tranzactii cu 18% din capital pentru o suma de 827.750 lei, iar titlurile au scazut cu 10,38% la 0,95 lei.

Din sectorul bancar, actiunile BRD SocGen (BRD) au urcat cu 1,48%, la 13,70 lei, in urma unor tranzactii de 671.450 lei, in timp ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) au avansat cu 1,43%, la 2,13 lei, pe o lichiditate de 451.850 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri