Potrivit unor ordonante CNVM emise joi, cele doua firme inregistrate in paradisul fiscal din insulele Belize nu au respectat prevederile legii pietei de capital in ceea ce priveste obligativitatea lansarii unor oferte de preluare in momentul in care au ajuns sa detina impreuna mai mult de 33% din capitalul Amonil.

Zalois si Jovline risca ca, in termen de 15 zile lucratoare de emiterea celor doua ordonante de sactionare, sa fie sanctionate cu amenzi cu valori cuprinse intre 0,5% si 5% din capitalul social, daca nu vor depune documentatia necesara in vederea lansarii ofertelor obligatorii de preluare.
Ordonantele CNVM vor fi transmise celor doua firme si pot fi contestate in termen de 30 zile.

In urma cu doua zile, CNVM a cerut firmelor Zalois si Jovline din Insulele Belize, actionari minoritari ai Amonil Slobozia (AMO), sa transmita in termen de 24 de ore structura detaliata a actionariatului si sa specifice daca actioneaza in mod concertat la combinatul Amonil.

Potrivit ordonantei publicate marti de catre CNVM, cele doua firme vor fi sanctionate in conditiile in care nu au transmis informatiile cerute in termenul mentionat, in conditiile in care arbitrul pietei mai ceruse anterior clarificari celor doua societati cu privire la concertarea, insa nu a primit nici un raspuns.

Cele doua firme vizate ar fi trebuit astfel sa transmita cel tarziu miercuri arbitrului pietei structura actionariatului lor, pana la nivel de persoana fizica.

Potrivit CNVM, un certificat emis luna trecuta de Cititrust International Ltd Belize arata ca firmele Zalois Ltd si Jovline Ltd actionau in mod concertat fata de Amonil Slobozia. Avand in vedere ca impreuna, cele doua societati ar detine peste 33% din capitalul Amonil, acestea ar fi fost obligate sa initieze o oferta publica de preluare, potrivit legii pietei de capital.

CNVM a cerut clarificari in privinta actionarilor celor doua firme din Insulele Belize in contextul in care, potrivit unu alt certificat emis la sfarsitul lunii trecute de catre Cititrust International, actionarul unic al societatii Zalois nu mai este Ernston Ltd, ci Watterstan Holdings Ltd.

Amonil are un capital social de 111,26 milioane lei, divizat in 1,11 miliarde actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. Principalii actionari ai companiei sunt Zalois Ltd, din insulele Belize, cu 32,19% din capitalul social, Jovline Ltd, cu 18,22%, in timp ce Salink Limited are o participatie de 13,54%. De asemenea, firma Eurom Trade & Invest detine 5,07% din actiuni.