Actiunile din sectorul SIF au suferit corectii moderate in ultima saptamana la Bursa de Valori Bucuresti, indicele BET-FI afisand o pierdere de 1,31%, in contextul in care pietele externe si-au domolit cresterile, iar contextul economic intern nu se arata a fi unul imbucurator, spun brokerii.
Lichiditatea pietei de actiuni s-a comprimat cu 51% in saptamana 16 - 20 noiembrie, pana la 66,7 milioane lei (15,57 milioane euro), comparativ cu rulajul cu actiuni din saptamana anterioara, de 136,59 milioane lei (31,79 milioane euro), informeaza NewsIn.

De asemenea, capitalizarea pietei reglementate a BVB a urcat puternic in saptamana incheiata, cu 5,85%, pana la 87,08 miliarde lei (20,3 miliarde euro), de la 82,26 miliarde lei (19,14 miliarde euro) in saptamana precedenta.

"Sunt doua aspecte importante care au generat astfel de evolutii la BVB: pe de-o parte, pe plan intern, putem vorbi de incoerenta politica, recesiune si lipsa unei perspective pentru o relansare economica", observa Andreea Gheorghe, analist al casei de brokeraj Intercapital Invest.

"Totodata, am mai avut parte de aprecieri puternice la bursa, nejustificate de realitatea economica romaneasca, un curs supraevaluat, dar sustinut de interventii BNR si de vanzari masive de euro in incercarea statului de a-si acoperi golurile din buget, iar aceste aspecte tin departe de bursa locala investitorii de portofoliu", a adaugat Andreea Gheorghe.

Pe de alta parte, analistul Intercapital spune ca mai trebuie tinut cont de faptul ca bursele externe au marcat evolutii pozitive record in ultima perioada si, chiar daca mediul economic global este in continuare unul pozitiv, pentru moment este absolut normal sa urmeze o zona neutra pe pietele dezvoltate.

"Asa poate fi explicata in ultima vreme usoara decorelare dintre principalii indici externi si absenta investitorilor speculatori de pe piata locala care nu mai vad multe oportunitati, ca urmare a volatilitatii scazute. Avand in vedere aceste aspecte, cel mai probabil urmeaza o zona de range la BVB sau posibile corectii dupa o lunga perioada de aprecieri importante", completeaza Andreea Gheorghe.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a crescut cu 0,31% in ultima saptamana, ajungand la 4.844,85 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a incheiat saptamana cu un declin de 0,59%, pana la 2.794,81 puncte.

Indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a avut cea mai accentuata scadere din piata, de 1,31%, la nivelul de 22.825,12 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a coborat cu 0,94%, pana la 10.107,50 puncte.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a pierdut 0,53% in ultima saptamana, la 465,76 puncte, in vreme ce indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 0,94%, pana la nivelul de 618,24 puncte.

SIF-urile au suferit corectii usoare, dupa ce speculatorii si-au marcat castigurile din ultima perioada

In acest context, tranzactiile realizate cu actiunile din sectorul SIF au insumat 32 milioane lei, in ultima saptamana, adica aproape jumatate din lichiditatea totala a pietei de actiuni.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au generat din nou cel mai mare rulaj din piata, de 13,4 milioane lei, si s-au depreciat cu 1,64%, la pretul de 1,20 lei, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au ieftinit cu 0,93%, pana la 1,07 lei.

De asemenea, pretul actiunilor SIF Banat-Crisana (SIF1) a coborat semnificativ, cu 2,7% pana la 1,08 lei, in timp ce titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au mentinut la 0,665 lei. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au depreciat cu 1,45% la 0,68 lei.

Pe segmentul bancar, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide, cu tranzactii de 10,56 milioane lei, si s-au scumpit cu 0,95%, pana la 2,12 lei, in timp ce titlurile BRD SocGen (BRD) au incheiat saptamana cu o scadere de 0,72%, la 13,70 lei. In schimb, actiunile Erste Bank (EBS) au pierdut 5,71%, ajungand la cotatia de 125,40 lei, in urma unor tranzactii de 3,96 milioane lei.

Pe segmentul energetic s-au remarcat actiunile Petrom (SNP), cu o depreciere de 0,77%, la 0,259 lei, pe cel mai mare rulaj din sector, de 2,93 milioane lei.

"Sectorul petrolier este singurul unde am vazut cresteri aproape generalizate, insa lichiditatea a fost si aici foarte modesta. Asteptarea termenului de depunere a documentelor ofertei de la Rompetrol probabil ca a tinut acest sector in priza", sustin analistii Prime Transaction in raportul saptamanal.

Grupul Rompetrol ar fi trebuit sa depuna pana vineri rapoartele de evaluare necesare pentru inceperea ofertelor publice de preluare in cazul Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR), insa nu a facut-o.

Astfel, grupul Rompetrol risca in prima faza un avertisment, iar ulterior daca nu va depune documentele, CNVM ar putea aplica sanctiuni mai drastice, adica amenzi calculate pe baza unui procent din capitalul social.

Pe acelasi segment, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au incheiat sedinta de vineri la un pret de 0,0705 lei, cu 2,17% mai mare fata de inchiderea saptamanii precedente. De asemenea, actiunile Transgaz Medias (TGN) au castigat 1,49%, la 157 lei, in vreme ce titlurile Dafora Medias (DAFR) s-au depreciat cu 3,74%, la 0,103 lei, pe un rulaj de numai un milion de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri