Sectorul SIF de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a avansat puternic in sedinta de ieri pe fondul cresterilor semnificative de pe pietele de capital internationale.
Tranzactiile realizate pe piata reglementata a BVB au urcat la 14,51 milioane lei (3,8 milioane euro), iar pe segmentul obligatiunilor s-au transferat 100 de titluri de stat in valoare de 974.765 lei.

“In masura in care volatilitatea preturilor va creste, vom asista si la majorarea lichiditatii. Cred ca pe termen scurt lichiditatea va creste, dar nu va depasi 4 milioane de euro, decat daca vor aparea evenimente si stiri care sa miste piata”, a declarat pentru Wall-Street Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest.

Indicele BET
, al celor mai lichide zece titluri listate, a crescut cu 1,42%, pana la 4.913,48 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 1,42%, pana la 2.834,39 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 3,99%, pana la 23.735,54 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 2,18%, pana la 475,92 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic, s-a apreciat cu 0,69%, pana la 622,51 puncte.

Europa a urcat pe fondul aprecierii monedei unice

Bursele europene au crescut puternic pe fondul aprecierii monedei unice si a cresterii cotatiilor la petrol si aur.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE 100, s-a apreciat cu 1,98%, pana la 5.355,50 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, a avansat cu 2,44%, pana la 5.801,48 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, a crescut cu 2,25%, pana la 3.813,17 puncte.

“In week-end au aparut declaratii ale oficialilor americani care au afirmat ca dobanda de referinta se va mentine la nivele scazute, afirmatii care au dus la miscarii pe toate pietele. Investitorii au intrat la cumparare pe euro, iar deprecierea dolarului a urcat cotatiile aurului si a petrolului, ce a determinat o crestere si a pietelor de actiuni”, explica brokerul.

Actiunile bancare si ale SIF-urilor, cele mai lichide


Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 4,56 milioane lei, si s-au apreciat cu 4,17%, la 1,25 lei, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2), cu un avans de 4,67%, la 1,12 lei, pe o lichiditate de 2,89 milioane lei.

“Desi primul tur de scrutin nu a avut nicio influenta asupra Bursei, cel de-al doilea ar putea sa aiba o influenta asupra pietei, in special asupra SIF-urilor, care sunt mai sensibile la factorul politic. Nerezolvarea crizei politice dupa alegerea Presedintelui va avea o influenta negativa asupra pietei”, sustine Gabriel Aldea.

Din sectorul bancar, actiunile BRD SocGen (BRD) au urcat cu 2,92%, la 14,10 lei, in urma unor tranzactii de un milion de lei, in vreme ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) au crescut cu 1,42%, pana la 2,15 lei, pe suportul unui rulaj de 438.900 lei.

Schimburile cu actiuni Dafora Medias (DAFR) au insumat 263.000 lei, iar titlurile au stagnat la 0,103 lei, in timp ce actiunile Biofarm (BIO) s-au apreciat cu 2,86%, pana la 0,216 lei, pe o lichiditate de numai 158.200 lei.

Actiunile Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services s-au depreciat pe fondul unor rulaje reduse, in conditiile in care grupul Rompetrol nu a depus vineri, termenul-limita impus de CNVM, documentele necesare pentru lansarea ofertelor publice de preluare.

Cotatia titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC) a scazut cu 1,28% la 0,0696 lei, in urma unor tranzactii in valoare de 58.212 lei, in timp ce actiunile Rompetrol Well Services (PTR) au pierdut 2,5%, pana la 0,4680 lei, pe un volum de 39.672 lei.

“Este posibil sa existe o anumita teama legata de posibilul verdict privind viitoarele oferte la cei doi emitenti, fapt ce ar fi putut sa determine scaderile cotatiilor. De asemenea, este probabil ca investitorii sa fii iesit de pe aceste simboluri si sa se fii indreptat catre actiunile bancare si ale SIF-urilor, care s-au apreciat puternic”, conchide reprezentantul Intercapital Invest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri