Short-selling-ul si conturile globale, amanate pana in februarie 2010

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a prelungit evaluarile privind imprumutul de valori mobiliare, sistemul de conturi globale si mecanismul fara prevalidare a instrumentelor financiare pana in 1 februarie 2010, potrivit unei ordonante a abitrului pietei de capital.
“Depozitarul Central si Bursa de Valori Bucuresti vor efectua evaluare finala a aplicarii mecanismului fara prevalidare a instrumentelor financiare si a sistemului si vor notifica CNVM rezultatele cel mai tarziu in prima zi lucratoare a lunii ianuarie 2010”, se arata in comunicat.

Bursa de Valori a dorit sa introduca aceste conturi din 1 iunie, dar in urma unui chestionar aplicat intermediarilor a reiesit faptul ca brokerii nu sunt pregatiti pentru acest demers. Astfel, CNVM a anuntat ca implementarea conturilor globale se va amana pana la 1 decembrie.

BVB doreste sa implementeze o platforma de Multiple Trading Facility (MTF), sistem ce ar fi permis intermediarilor sa opteze pentru tranzactionarea prin conturile individuale sau cele globale.

Conturile globale permit firmelor de brokeraj sa cumpere actiuni sau alte valori mobiliare pentru toti clientii pe acelasi cont global, pentru ca ulterior sa le distribuie pe conturile individuale.

Stere Farmache declara in iunie ca vanzarile in lipsa vor fi aplicate, in prima faza, doar pe un grup de actiuni lichide. In aceeasi perioada, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aprobat modificarile aduse codului Depozitarului Central, care vizau imprumuturile de actiuni, ultimul pas in implementarea acestor instrumente fiind aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Short-selling - riscurile vanzarii de actiuni imprumutate


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri