Sectorul SIF a incheiat sedinta de vineri a Bursei de la Bucuresti pe verde, cu un castig de aproape 0,50%, in contextul in care panica din primele minute de tranzactionare s-a disipat repede, iar investitorii au intrat puternic la cumparare, incurajati de revenirea pietelor externe.
Schimburile realizate pe piata de actiuni a BVB au insumat aproape 23 milioane lei (5,36 milioane euro), in stagnare fata de nivelul consemnat in ziua precedenta. Totodata, in ultima sedinta a acestei saptamani a mai fost transferat un pachet cu titluri de stat (seria B1210A), pentru suma de 4,07 milioane lei.

"Am vazut reveniri pe piata locala, dar ele trebuie privite in nota revenirilor destul de spectaculoase de pe pietele externe, care au recuperat circa 2%, in special cele din Europa. Revenirile sunt normale, in conditiile in care a existat un suport destul de puternic la cumparare", a declarat, citat de NewsIn, Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,06%, pana la 4.817,99 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 0,76%, pana la 2.781,87 puncte.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 0,47%, pana la 23.362,15 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 0,24%, ajungand la 10.025,78 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,35%, pana la 468,87 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 2,30%, pana la 604,29 puncte.

De asemenea, bursele europene au revenit puternic, iar in jurul orei 16:30 principalii indici trecusera pe verde, in contextul in care piata futures din Statele Unite indica ca scaderile ar putea fi mai putin severe decat se asteptau investitorii.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, crestea cu 0,12%, pana la 5.200,22 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, avansa cu 0,08%, pana la 5.618,79 puncte.Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, crestea cu 0,65%, pana la 3.703,26 puncte.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de 8,54 milioane lei, si s-au mentinut la cotatia de 1,25 lei, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au stagnat la pretul de 1,09 lei, pe o lichiditate de aproape 4 milioane lei.

Pe sectorul bancar, pretul actiunilor Bancii Transilvania (TLV) a urcat cu 0,45%, la 2,21 lei, in urma unor tranzactii de 1,46 milioane lei, in vreme ce titlurile BRD SocGen (BRD) s-au mentinut la 13,50 lei, pe suportul unui rulaj de 1,26 milioane lei.

"Pe sectorul bancar au aparut stirile negative legate de problemele din Dubai, dar pana la urma expunerea, cel putin din ce stim public, nu este atat de grava, iar o scadere atat de agresiva, mai ales pe bancile din Europa, a creat posibilitati de cumparare, asa ca revenirea a fost pe masura. In principiu, s-a mizat mult pe latura speculativa si cred ca se va merge in continuare", a explicat Necula.

Schimburile cu actiuni Rompetrol Rafinare (RRC) au insumat 1,04 milioane lei, iar titlurile s-au depreciat puternic, cu 4,57%, pana la 0,0645 lei, in timp ce actiunile Petrom (SNP) au pierdut 1,15%, ajungand la 0,257 lei, pe o lichiditiate de 637.900 lei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri