Sapte fosti angajati ai Broker Cluj sunt anchetati penal, iar alti fosti cinci sunt executati silit pentru recuperarea unor prejudicii, dupa ce arbitrul pietei de capital a descoperit la inceputul anului nereguli grave, care au dus la inlocuirea conducerii firmei si sanctionarea mai multor persoane, informeaza NewsIn.
Printre cele sapte persoane anchetate penal se afla si Petru Prunea (foto), fostul presedinte si director general al SSIF Broker, care a fost sanctionat drastic de catre CNVM, la mijlocul lunii aprilie, fiindu-i interzisa desfasurarea de activitati pe piata de capital pentru cinci ani.

Recent, CNVM a hotarat sa reglementeze suplimentar relatiile dintre persoanele care au primit interdictie de a activa pe piata de capital si entitatile supravegheate, dupa ce a luat o decizie prin care obliga orice entitate supravegheata sa nu angajeze sau sa aiba relatii contractuale cu astfel de persoane.

Pe langa cei anchetati penal, Broker a mai cerut executarea silita a inca cinci fosti angajati implicati in scandalul de la inceputul anului, de la care compania a recuperat, sau urmeaza sa recupereze sume de bani echivalente cu prejudiciile create.

Totodata, in prezent, firma Broker Cluj mai este implicata in alte 15 procese, in calitate de parata, cu fosti angajati sau alti reclamanti, care vor recuperarea unor actiuni, sume de bani, drepturilor salariale neachitate sau contesta concedierea, ori deciziile din AGA prin care a fost schimbata conducerea societatii.

La inceputul anului, Broker Cluj s-a confruntat cu o serie de probleme, declansate de o frauda descoperita la o sucursala din Deva. Dupa efectuarea unor controale detaliate la mai multe sedii ale Broker Cluj, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a sanctionat drastic la mijlocul lunii trecute conducerea Broker Cluj, lui Petru Prunea si Adrian Ceuca (sefii Broker de la acea vreme) fiindu-le interzisa desfasurarea de activitati pe piata de capital pentru cinci, respectiv trei ani, in timp ce casa de brokeraj va plati o amenda de 724.000 lei.

Masurile de sanctionare au venit in urma controlului de fond pe care l-au efectuat comisarii CNVM la casa de brokeraj. Potrivit ordonantelor, la firma de brokeraj s-au descoperit mai multe nereguli, printre care si nerespectarea unei decizii cu privire la interzicerea desfasurarii temporare a activitatilor la sucursalele Alba Iulia, Arad, Bistrita, Botosani, Bucuresti, Ploiesti, Satu Mare, Sibiu si Timisoara.

Broker Cluj (BRK) a raportat la noua luni un profit net de 5 milioane lei
(1,18 milioane euro), in crestere cu 45% fata de cel din perioada similara a anului 2008, performanta fiind sustinuta de anularea unor provizioane si de reducerea cheltuielilor cu 86%.

Firma de brokeraj a anuntat ca a anulat provizioane in valoare de 17,1 milioane de lei constituite la sfarsitul anului 2008 pentru o parte dintre detinerile financiare, acesta fiind factorul determinant pentru performanta din primele noua luni ale acestui an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri