Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au fost din nou castigatoarele sedintei de Valori Bucuresti, pe fondul cresterilor inregistrate pe pietele internationale determinate de anuntul rambursarii de catre Bank of America ajutorul primit din partea Statelor Unite.
Tranzactiile de pe BVB au urcat cu 40% la 26,3 milioane lei (6,24 milioane euro), iar pe piata futures s-au incheiat contracte in valoare de 2,68 milioane lei pe perechea valutara EUR/RON.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 0,64%, pana la 4.872,35 puncte, pe fondul scaderilor consemnate de catre actiunile Bancii Transilvania si ale Rompetrol Rafinare.

Indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,26%, pana la 2.823,99 puncte. “Actiunile companiilor, inafara de SIF-uri si banci, si-au atins potentialul de crestere, acum investitorii asteapta rezultatele legate de alegerile Prezidentiale si de nou Guvern, precum si evolutiile de pe plan international”, a declarat Andrei Radulescu, analist la Target Capital.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, a castigat 3,17%, pana la 25.111,33 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a coborat cu 0,23%, ajungand la 10.152,74 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,67%, pana la 483,41 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 1,15%, pana la 605,51 puncte.

Europa inchide mixt


Bursele europene si-au redus cresterile pe parcursul sedintei, pentru ca in final principalii indici sa inchida mixt.

Indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE100, a scazut cu 0,27%, pana la 5.313 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, a coborat cu 0,20%, pana la 5.770,35 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, a crescut usor, cu 0,08%, pana la 3.799,11 puncte.

“Decizia BCE nu a avut niciun impact asupra pietelor deoarece analistii se asteaptau la o astfel de miscare, insa bursele internationale au fost influentate de catre planul de rambursare a datoriei de catre Bank of America, precum si deprecierea yenului, care ajuta exportatorii niponi”, considera Radulescu.

Actiunile Bancii Transilvania scad dupa trei zile de maxime


Titlurile Bancii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 2,19%, la 2,23 lei, pe suportul unui rulaj de 1,36 milioane lei, fiind prima zi de scaderi dupa trei sedinte in care a inregistrat noi maxime.

“Banca Transilvania este compania care s-a apreciat foarte mult in ultimele luni din prisma speculatiilor privind o posibila preluare de catre o alta banca. Din punct de vedere fundamental, actiunile au depasit toate tintele din scenariile considerate realiste”, sustine analistul Target Capital.

El considera ca investitorii care au cumparat aceste titluri in ultimele 15 zile in perioada maximelor isi vor reduce detinerile.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 6,3 milioane lei, si s-au apreciat cu 3,85%, la 1,35 lei, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2), cu un avans de 4,35%, la 1,20 lei, pe o lichiditate de 4,46 milioane lei.

Pretul actiunilor BRD SocGen (BRD) a urcat cu 2,19%, la 14 lei, in urma unor tranzactii de 3,31 milioane lei.

Schimburile cu actiuni Rompetrol Rafinare (RRC) au insumat 705.000 lei, iar titlurile s-au depreciat cu 5,38%, pana la 0,0615 lei, in timp ce actiunile Petrom (SNP) au castigat 0,76%, pana la 0,264 lei, pe o lichiditate de 617.100 lei.

De asemenea, actiunile Rompetrol Well Services (PTR) au scazut cu 0,22% la 0,459 lei pe fondul unor rulaje de 31.223 lei.

“Investitorii asteapta deznodamantul procesului de oferte publice de preluare a RRC si PTR, momentan sunt incerti si prefera sa-si reduca treptat detinerile. Cand se va afla informatii concrete atunci vor lua decizii de investitii in cunostinta de cauza si va determina si o crestere a lichiditatii pe acesti emitenti”, conchide Andrei Radulescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri