Tradeville: Speculatorii testeaza atractivitatea pesoului mexican

Pentru cea mai mare parte a acestui an, cotatiile pesoului mexican in fata dolarului american au ramas congestionate intr-un interval strans. Moneda mexicana nu a reusit sa beneficieze notabil pe seama revirimentului economiilor si pietelor internationale.
De altfel, din 16 valute majore monitorizate de catre Bloomberg, pe parcursul ultimului an pesoul mexican a inregistrat a doua cea mai modesta performanta dupa dolarul taiwanez. In aceeasi perioada, costurile de asigurare impotriva posibilitatii intrarii Mexicului in incapacitate de plata s-au situat constant deasupra celor aferente unor economii cu ratinguri mai mici, ca de pilda Panama sau Peru.

Cu datele observabile la acest moment, insa, percep ca in conditiile prelungirii speculatiilor globale „carry trade” pesoul mexican are o buna sansa de a se aprecia in fata monedei americane.

La sfarsitul lunii trecute, agentia Fitch a retrogradat ratingul Mexicului insa a avansat perspectiva sa la "stabila". Standard & Poor's probabil va retrograda Mexicul la randul sau (avand deja o perspectiva "negativa"), insa in opinia mea deciziile sunt deja integrate in cotatii (pesoul nu a suferit deprecieri notabile dupa anuntul agentiei Fitch).

In noiembrie, banca centrala a Mexicului a indicat ca mentine rata cheie a dobanzii la 4,5% (cel mai mic nivel al ultimilor 4 ani) pentru a patra luna consecutiv, dar a avertizat ca taxe mai mari in 2010 vor acutiza presiunile inflationiste. Perceptia investitorilor privind normalizarea graduala a politicii monetare din Mexic va sustine aprecierea monedei locale.

Pe parcursul ultimelor 12 luni, pesoul a castigat doar aproape 4% in fata dolarului american, fata de o apreciere de 34% a realului brazilian. La acest moment, insa, Brazilia devine tot mai agresiva in intentiile de a restrictiona intrarile de capital. Cu o viziune mai liberala in aceasta privinta, Mexicul ar putea atrage capitaluri straine suplimentare (inclusiv speculative) – ceea ce teoretic ar trebui sa conduca la o crestere a atractivitatii pesoului, reducand ecartul fata de realul brazilian si alte valute apartinand economiilor emergente.

Desi tabloul macro ramane relativ benign vizavi de moneda mexicana, evolutia acesteia va fi puternic conditionata de prelungirea speculatiilor globale "carry trade". Daca un revers brusc al cursei pentru obtinerea unor randamente globale notabile in defavoarea dolarului american s-ar produce, cred ca ipoteza aprecierii pesoului devine extrem de vulnerabila.

Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.SSIF Tradeville SA nu face consultanta de investitii si nici recomandari de investitii. Rapoartele prezentate de societate reprezinta simple materiale informative care prezinta in mod obiectiv date despre piete financiare, emitenti si sectoare de activitate. Societatea noastra nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor Rapoarte. SSIF Tradeville SA nu are interese proprii, de nicio natura, inclusiv financiara si nici nu se afla (societatea, persoanele relevante din cadrul societatii sau orice persoane implicate cu acestea) in situatii de conflict de interese cu emitentii la care se refera Rapoartele. SSIF Tradeville SA a elaborat si implementat in cadrul societatii o Procedura interna pentru evitarea si gestionarea conflictelor de interese; in situatia in care conflictele de interese nu pot fi evitate, acestea vor fi aduse la cunostinta publicului cel tarziu la data furnizarii Rapoartelor. Datele utilizate pentru redactarea Rapoartelor au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu avem nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.

Tradeville, Unirii 19, bl 4B, Bucuresti, tel: (021) 336 93 25, fax: (021)336 92 33

Autorizata prin Decizia CNVM nr. 398/15.02.2005Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri