Bursa din Sibiu (Sibex) vrea sa lanseze tranzactiile cu certificate de emisii de CO2 din data de 21 decembrie, odata cu lansarea noii platfome de tranzactionare, in contextul in care CNVM a acordat vineri avizele necesare in acest sens, a declarat Teodor Ancuta (foto), seful bursei sibiene.
Initial, Bursa din Sibiu intentiona sa lanseze noua platforma pe 14 decembrie, insa a hotarat amanarea operatiunii pana pe data de 21 decembrie, imediat dupa incheierea scadentei decembrie, conform NewsIn.

Potrivit lui Teodor Ancuta, lansarea platformei pe 14 decembrie nu ar fi avut sens, deoarece scadenta decembrie se incheie pe 18 decembrie, ceea ce ar fi implicat transferarea pozitiilor de pe vechea platforma pe cea noua pentru ca, dupa doar patru zile, acestea ar fi trebuit inchise, odata cu incheierea scadentei.

In privinta tranzactionarii derivatelor cu certificate CO2, Ancuta a mentionat ca exista totusi un impediment "in faptul ca BNR ne-a aprobat aceste tranzactii in lei, iar noi vroiam in euro, pentru a internationaliza schimburile cu astfel de instrumente".

Platforma GlobalVision, care urmeaza a fi lansata de Sibex, permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni, titluri de stat sau certificate de emisie a dioxidului de carbon (CO2).

Bursa din Sibiu a semnat pentru utilizarea platformei un un acord initial pe cinci ani cu firma britanica Trayport, platforma fiind folosita de nume mari din sistemul financiar precum One Chicago, New Zeeland Stock Exchange, Nord Pool, Merrill Lynch, JP Morgan sau Deutsche Bank.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Acestea sunt acțiunile care au facut show pe bursă în cele 3 luni de criză
Setari Cookie-uri