Piata Bursei de Valori Bucuresti a urcat cu 0,9% pe o lichiditate redusa, fiind inregistrate inca trei tranzactii speciale pe SIF Moldova, SIF Oltenia si Petrom.
Lichiditatea pietei s-a injumatatit la 19,95 milioane lei (4 milioane euro), comparativ cu nivelul consemnat in sedinta precedenta.

“Este posibil sa vedem o crestere a lichiditatii pe sfarsit de an prin prisma marcarilor de profit sau a iesirii de pe unele pozitii ale unor investitori pentru a plati un impozit mai mic. De asemenea, ar mai putea aparea si alte tranzactii speciale ca cele din ultima zile”, a declarat pentru Wall-Street Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 2,18%, pana la 4.675,84 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,90%, pana la 2.710,39 puncte.

Pentru urmatoarele saptamanii, Aldea nu se asteapta la suprize, volatilitatea pietei se majora doar daca pe bursele externe vor exista astfel de evolutii.

Indicele BET-FI
, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 0,92%, pana la 23.746,69 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a crescut cu 1,30%, ajungand la 9.758,21 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 1,24%, pana la 460,48 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic, a crescut cu 2,52%, pana la 586,18 puncte.

Europa creste dupa 4 zile de scaderi

Actiunile europene au inregistrat cresteri, dupa patru sedinte consecutive de deprecieri, dupa ce Jean-Claude Juncker, liderul ministrilor de Finante din zona euro, a exclus intrarea in faliment a Greciei.

Indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate la bursa londoneza, FTSE100, a crescut cu 0,78%, pana la 5.244,37 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, a avansat cu 1,08% la 5.709,02 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, a urcat cu 1,09%, pana la 3.798,38 puncte.

Deal-uri de 5,76 mil. lei

In cadrul sedintei de ieri s-au incheiat trei tranzactii speciale cu actiunile SIF Oltenia (SIF5), SIF Moldova (SIF2) si Petrom (SNP) in valoare totala de 5,76 milioane lei.

“Cel mai probabil, aceste tranzactii au fost schimburi de pachete, intelegeri intre jucatori mai mari pe motive de natura fiscala”, sustine brokerul de la Intercapital.

Actiunile SIF Oltenia au facut obiectul unor schimburi speciale in valoare de 1,51 milioane lei cu 1,88 milioane actiuni, in timp ce tranzactiile cu titlurile SIF Moldova au valorat 800.000 lei.

In cazul Petrom, cele 865.950 actiuni au atras o suma de 3,45 milioane lei.

Rompetrol Rafinare creste in asteptarea pretului din oferta

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au fost cele mai tranzactionate din piata, cotatia urcand cu 6,39%, la 0,0599 lei, pe o lichiditate de 1,11 milioane lei, dupa ce miercuri grupul Rompetrol a depus raportul de evaluare necesar initierii ofertei publice de preluare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Titlurile Rompetrol Well Services (PTR) au stagnat la pretul de 0,436 lei pe un rulaj de 127.300 lei, documentatia privind oferta de preluare a acestei companii fiind depusa la inceputul lunii.

In restul pietei, actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide, cu un rulaj de 3,04 milioane lei, si au crescut cu 0,8%, pana la 1,26 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au avansat cu 1,8%, la 1,13 lei, pe o lichiditate de 2,07 milioane lei.

Brokerul afirma ca SIF-urile au inregistrat cresteri modeste ca urmare a volumelor mari din ziua precedenta, dar si ca o revenire dupa corectiile de la inceputul saptamanii.

Din sectorul bancar, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu 2,43%, pana la 2,11 lei, in urma unor tranzactii de 2,72 milioane lei, in timp ce actiunile BRD SocGen (BRD) s-au apreciat cu 1,52%, ajungand la 13,40 lei, pe fondul unui rulaj de 589.300 lei.

“Informatiile potrivit carora Banca Transilvania ar putea fi cumparata de catre o banca din UE ar putea anime lichiditatea si interesul pe acest simbol”, explica Gabriel Aldea.

Actiunile Petrom (SNP) s-au mentinut la cotatia de 0,252 lei, in urma unor tranzactii de 613.000 lei, iar titlurile Transgaz (TGN) au urcat cu 1,94%, la 158 lei, pe fondul unor schimburi de 181.500 lei.

Dupa atingerea maximelor locale in cursul saptamanii trecute, ultimele sedintele indica o intrare pe un ciclu de scadere, care este posibil sa continue si in luna ianuarie, este de parere brokerul.

Totusi, el subliniaza ca nu exista o tendinta generala de scadere si vom asista si la reveniri, mai ales ca unele companii au suferit corectii destul de puternice si vor obtine cresteri usoare in aceasta perioada, fara a schimba insa trendul descendent pe cateva saptamani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri