Sanofi Aventis, actionarul majoritar al Zentiva Romania (SCD), si-a regandit strategia de cumparare a producatorului de medicamente si a trecut la achizitia titlurilor din piata, dupa o oferta de preluare in care a atras doar 3,4%.
Sanofi dorea in perioada august-septembrie sa cumpere cele 25,09% din actiunile pe care nu le controla si era dispusa sa plateasca 73,23 milioane lei pentru intreg pachetul.

Totusi, se pare ca achizitia de actiuni din piata Bursei de Valori Bucuresti, este mult mai eficienta, desi pretul oferit este egal cu cel din oferta, de 0,7 lei/actiune.

Astfel, din noiembrie Sanofi a cumparat 8,84 milioane actiuni, ce reprezinta 2,12% din Zentiva, pentru care a platit 6,18 milioane lei (1,46 milioane euro).

In prezent, Sanofi Aventis detine 80,43% in urma cumpararii ultimelor pachete.

Daca tinem cont ca achizitia celor 2,12% din Zentiva s-a realizat intr-o luna si in eventualitatea in care Sanofi nu va lansa o alta oferta de preluare, pana in octombrie 2010, compania va fi detinuta in intregime de catre producatorul francez.

Potrivit anuntului din oferta, planurile Sanofi sunt de a delista Zentiva de la BVB, dupa ce a retras de la tranzactionare actiunile producatorilor de pe Bursa din Praga.

Zentiva Romania a raportat un profit de 3,21 milioane lei (0,76 milioane euro), in primele noua luni, de 7 ori mai mic decat rezultatul din perioada similara din 2008, ceea ce indica o pierdere de 5,33 milioane lei in cel de-al treilea trimestru al anului curent.

Zentiva are un capital social de 41,69 milioane lei, impartit in 416,9 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei.

Valoarea de piata a companiei este de 291,87 milioane (68,8 milioane euro), conform ultimei cotatii de 0,7 lei/actiune.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Un administrator de fonduri acordă bonusuri pentru investițiile constante
Setari Cookie-uri