Comisia Europeana va aproba in februarie deciziile pentru acordarea cofinantarii de 14 mil. euro, la solicitarea transportatorului national de gaze Transgaz, pentru dezvoltarea conductelor de interconectare intre sistemul de transport al gazelor naturale din Romania cu cele din Bulgaria si Ungaria.
Proiectele Transgaz, transmise CE in luna iulie, au indeplinit conditiile de eligibilitate, fiind selectate pentru a primi cofinantare din fonduri europene, informeaza Directia Cooperare Internationala si Afaceri Europene din cadrul Ministerului Economiei (ME).

"Comisia Europeana a selectat toate cele trei proiecte transmise in luna iulie de transportatorul national de gaze Transgaz in cadrul Planului European de Redresare Economica. Aceste proiecte vizeaza dezvoltarea conductelor de interconectare intre sistemul de transport al gazelor naturale din Romania cu cele din Bulgaria si Ungaria, fondurile comunitare alocate Transgaz insumand circa 14 milioane de euro. Transgaz va asigura pentru aceste proiecte o finantare de aproximativ 34 milioane euro", se arata in comunicatul ME, citat de NewsIn.

Comisia Europeana va aproba deciziile pentru acordarea asistentei financiare pentru fiecare proiect in parte in cursul lunii februarie 2010.

Proiectele Transgaz se incadreaza in politica energetica a Romaniei si Uniunii Europene de asigurare a securitatii in aprovizionare, promovand totodata principiile responsabilitatii si solidaritatii intre statele membre in situatii de criza.

Totodata, proiectele selectate de Comisia Europeana se refera si la conducta Nabucco, pentru a carei constructie au fost alocate 200 milioane de euro.

Planul European de Redresare Economica, adoptat in cursul trimestrului II din 2009 se incadreaza in masurile luate de Comisia Europeana pentru a contracara consecintele crizei economice, obiectivul acestuia fiind atat de a contribui la relansarea economica, cat si de a raspunde la necesitatile energetice urgente ale UE.
In prezent, Romania nu dispune de conducte de interconectare cu tarile vecine, si astfel nu poate primi si nu poate oferi ajutor constand in gaze naturale.

In ceea ce priveste conductele de gaze, de interconectare, cu tarile vecine, Romania deruleaza un singur astfel de proiect, cu Ungaria. Este vorba de conducta aflata in prezent in constructie, intre Szeged (din Ungaria) si Arad, ce va fi pusa in functiune la 1 ianuarie 2010.

De asemenea, Romania si Bulgaria au cazut recent de acord in privinta interconectarii retelelor de gaze naturale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri