Bursa de gaze Central European Gas Hub (CEGH), controlata de compania petroliera OMV, va incepe tranzactionarea pe pietele spot, cea in pietele futures fiind planificata pentru primavara lui 2010.

CEGH este una dintre cele mai mari platforme de tranzactioanare a gazelor din Europa continentala, urmarind sa faciliteze accesul la comercializarea de gaze. In prezent, platforma inregistreaza 100 de comercianti iar volumul total comercializat a crescut cu circa doua miliarde metri cubi/luna de la inaugurarea hub-ului de gaze, in urma cu patru ani.

„Deschiderea Bursei de gaze CEGH a Bursei din Viena constituie un nou punct de referinta in vederea constituirii unei piete de gaze in Europa si consolideaza considerabil sectorul de tranzactionare a energiei din Austria. Mai mult, aceasta sporeste siguanta furnizarii de gaze catre consumatorii austrieci, pe baza unor masuri adaptate conditiilor pietei”, a declarat ministrul austriac al Economiei in cadrul festivitatii de deschidere.

Pentru OMV, care detine 100% din actiunile CEGH, extinderea acestor activitati de tranzactionare a gazelor contribuie la consolidarea segmentului sau logistic din cadrul activitatii cu gaze naturale, potrivit unui comunicat de presa emis de companie.

„Accesul direct la infrastructura hub-ului Baumgarten al OMV, ca punct de conectare al unor sisteme importante de conducte si al unor facilitati extinse de stocare, ofera CEGH toate conditiile necesare pentru a constitui o platforma de comercializare moderna”, a declarat Werner Auli, membru al Consiliului Director OMV, responsabil pentru activitatile de gaze si energie.

In plus, cooperarea dintre CEGH si Bursa din Viena va contribui la intarirea rolului pivotal al statiei de compresare Baumgarten, detinuta integral de OMV Gas GmbH, ca nod de distributie in Europa Centrala. Aproximativ o treime din exporturile de gaze naturale din Rusia catre Europei Occidentala sunt deja transportate prin statia de compresare OMV de la Baumgarten. Comercializarea pe termen scurt va completa in mod optim acordurile de livrare pe termen lung, contribuind totodata la mentinerea concurentei pe piata energetica deregularizata.

„Bursa de gaze CEGH a Bursei din Viena asigura – pentru ambele parti – una dintre cele mai importante pozitii pe viitoarea piata de gaze, atat la nivel regional, cat si la nivel european. Aceasta constituie dovada vie ca Bursa din Viena si-a extins domeniile de activitate strategice”, a explicat Heinrich Schaller, membru al Consiliului Director al Bursei din Viena. Bursa din Viena va detine o participatie de 20% in CEGH.

Tranzactiile pe Bursa de gaze CEGH a Bursei din Viena sunt supuse unor conditii si reguli stricte conforme cu Stock Exchange Act, limitand riscurile pentru participantii la tranzactii. Activitatile de tranzactionare pe piata spot vor fi impartite conform procedurii standard in domeniul energiei intre European Commodity Clearing AG (ECC), cu sediul la Leipzig, ce se va ocupa de acordurile financiare din cadrul tranzactiei si de lichidarea volumelor de gaze, si de punctele de comercializare ale CEGH, ce vor raspunde de realizarea propriu-zisa a activitatilor de comercializare in baza tranzactiilor de pe bursa.

„Aceste tranzactionari pe bursa vor asigura cel mai ridicat grad de standardizare pe segmentul de tranzactionare si completarea gamei vaste de servicii disponibile in prezent, precum si completarea optima a tranzactiilor OTC”, a adaugat Harald Wüstrich, director general al CEGH AG.

Acordul de cooperare semant in ianuarie 2008 de OMV si Gazprom are in vedere o viitoare participatie a Gazprom Germania si Centex in cadrul CECH, cu 30%, respectiv 20% din totatul actiunilor. Acest aspect urmeaza a fi supus evaluarii UE in vederea aprobarii, in baza legislatiei cu privire la controlul fuziunilor, de catre Comisia Europeana. Acest potential parteneriat va contribui la cresterea sigurantei aprovizionarii, prin intermediul hub-ului Baumgarten, determinand totodata o lichiditate crescuta pentru tranzactiile pe termen scurt.

OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o detinere de 51,01%. OMV Romania Mineraloel este prezenta in Romania din anul 1998, avand sediul in Bucuresti si functionand ca o sucursala detinuta in totalitate de Grupul OMV din Austria. OMV Romania are o retea de 77 de statii, care reprezinta o cota de piata de 9% in sectorul distributiei de carburanti. Portofoliul de produse si servicii al statiilor OMV include si 76 de restaurante si magazine VIVA.

Cu vanzarile grupului de 25,54 miliarde euro si o forta de munca de 41.282 de angajati in 2008, OMV Aktiengesellschaft este una dintre cele mai mari companii industriale austriece listate la bursa. In prezent, OMV detine 2.483 de statii de distributie carburant in 13 tari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
[Infografic] Harta celor mai ieftine benzinarii din Romania