Primele titluri straine vizate pentru tranzactionarea in sistemul multilateral de tranzactionare ar trebui sa fie actiunile emise de companiile straine cu participatii semnificative la companii romanesti, precum OMV, VIG, CEZ, Central European Media, Renault sau Laffarge, a spus presedintele BVB.
"Primele titluri straine vizate pentru a fi tranzactionate in cadrul MTF ar trebui sa fie actiunile emise de companiile straine care au participatii semnificative la companii romanesti (OMV – Petrom, VIG – Asirom, CEZ – Electrica; Central European Media – Media Pro; Renault – Dacia, Laffarge – Romcim). Vom discuta cu aceste companii, am purtat deja discutii si cu altele", a spus Stere Farmache, in cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de BNR, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Alpha Bank, scrie NewsIn.

In data de 1 noiembrie 2007, a intrat in vigoare MIFID, directiva europeana care recunoaste necesitatea aparitiei unei noi generatii de sisteme de tranzactionare organizata - MTF (sistem multilateral de tranzactionare). Una dintre caracteristicile unui MTF este ca in cadrul acestui sistem pot fi realizate operatiuni cu titluri admise la tranzactionare pe o alta piata reglementata, fara a fi necesar acordul emitentului respectivelor titluri.

"BVB a decis ca un MTF local este cea mai buna solutie pentru rezolvarea situatiei relativ incerte (din perspectiva autoritatii de reglementare) a pietei Rasdaq. Includerea unei sectiuni internationale in cadrul acestui MTF local ar presupune doar costuri marginale pentru BVB si pentru participanti", a afirmat Farmache.

El a adaugat ca operatiunile din cadrul MTF local se vor realiza in cadrul aceleiasi platforme tehnice utilizate de catre BVB pentru piata reglementata. Farmache considera ca succesul lansarii operatiunilor in cadrul sectiunii "MTF International" depinde decisiv de modul de colaborare cu companiile de brokeraj care au acces atat la sistemul de tranzactionare al BVB, cat si la cel al unei burse straine.

Pragul de detinere la SIF-uri va fi majorat, cel mai probabil, la 5%

Pe de alta parte, in privinta pragului de detinere la SIF-uri, el a precizat ca acesta va fi majorat, cel mai probabil, la 5% din capital.
"Cred ca la solutia aceasta se va ramane, prag de 5%. Pentru aceasta faza cred ca este rezonabil", a spus Farmache.

Presedintele BVB a mai declarat ca BVB discuta, in prezent, cu patru noi potentiali emitenti, dintre care doi sunt din domeniul constructiilor si ceilalti din zona financiara.

"Cred ca in a doua parte din 2010 se vor relua listarile, in sensul ca nu vedem aceste initiative materializate mai devreme de 6-7 luni", a completat el.

Ovidiu Marian, unul dintre senatorii care au initiat legea spunea recent ca sansele ca proiectul de lege ce vizeaza pragul de detinere la SIF-uri sa intre in dezbaterea deputatilor in acest an sunt mici, in conditiile in care este foarte putin timp intre incheierea alegerilor si vacanta parlamentara. Afirmatia lui Ovidiu Marian a venit in contextul in care aparusera informatii in presa potrivit carora deputatii ar fi urmat sa discute la inceputul lunii decembrie legea privind pragul de detinere.

Proiectul de lege venit de la Senat trebuia sa primeasca avizul Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor in cadrul unei sedinte programate la sfarsitul lunii trecute, dar care nu s-a tinut, intrucat majoritatea deputatilor nu sunt prezenti in Bucuresti.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri