Bursa a inchis sedinta de ieri cu aprecieri pe toti indicii, pe fondul tranzactionarii intense a titlurilor Bancii Transilvania. Lichiditatea totala a pietei a depasit 17 milioane de euro, din care aproape jumatate a fost facuta pe piata de obligatiuni.
Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut doar 2,53%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 2,04 procente.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 2,49%, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 2,75%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 2,66%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a avansat cu 1,10%.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au atras cea mai mare lichiditate din piata, dupa mai multe transferuri importante pe finalul sedintei, care au determinat si un salt al pretului cu 5,26%, pana la 2,40 lei. Cumulat, ieri s-a tranzactionat aproape 0,3% din capitalul bancii.

Pe final, lichiditatea pietei de actiuni a crescut din cauza speculatiilor pe titlurile TLV. La o ora dupa inchdierea sedintei, TLV a anuntat ca Bank of Cyprus detine aproape 10% din actiunile Bancii Transilvania, aceasta stire explicand ultimele tranzactii deal cu titlurile bancii.

“Cred ca vor continua marcarile de profit pe fondul reintroducerii impozitului pe profitul din tranzactiile pe piata de capital. In ultimele sedinte, s-au vazut tranzactii pe emitenti pana acum mai putin lichizi. SIF-urile vor continua sa fie intens tranzactionate”, a declarat pentru Wall-Street Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

Lichiditatea pietei de obligatiuni din sedinta de ieri a Bursei a fost de peste 8 milioane de euro, din care 7,5 milioane pe bondurile emise de Primaria Municipiului Alba Iulia.

Si titlurile Erste Bank (EBS) au generat un rulaj important, de 3,07 milioane lei, si s-au apreciat cu 1,32%, la 115 lei. Pe de alta parte, actiunile BRD SocGen (BRD) s-au scumpit cu 2,21%, la 13,90 lei, pe un rulaj de 1,59 milioane lei.

In sectorul SIF, actiunile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat un rulaj de 5,4 milioane lei si s-au apreciat cu 2,33%, la cotatia de 1,32 lei, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au avansat cu 1,72%, la 1,18 lei, pe o lichiditate de 4,66 milioane lei.

Pe sectorul energetic de la BVB, schimburile cu actiuni Rompetrol Rafinare (RRC) au totalizat doar 672.255 lei, iar titlurile au suferit o corectie de 0,67%, la cursul de 0,0596 lei, in vreme ce actiunile Petrom (SNP) s-au scumpit cu 3,19%, la 0,2590 lei, pe suportul unui rulaj de 866.849 lei.
Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Bursa de Valori Bucuresti trece de maximul ultimilor 12 ani