Mai sunt doar patru zile pana cand anul bursier se va incheia, perioada in care Andrei Radulescu, analist la Target Capital, este de parere ca vom asista la marcari de profituri si la restructurari de portofoliu.
“In ultimele zile in care se va tranzactiona la Bursa am putea asista la marcari de profituri si la restructurari, ajustari de portofoliu pe final de an pentru 2010”, a declarat pentru Wall-Street Andrei Radulescu (foto).

Analistii Intercapital Invest apreciaza ca aproprierea sfarsitului de an face ca evolutia burselor din ultima luna sa nu fie foarte elocventa pentru viitorul apropriat, statisticile indicand ca in cazul majoritatii anilor luna decembrie a fost una pozitiva.

“Evolutia in lateral a pietelor externe va continua probabil si saptamana viitoare, imprimand pietei noastre aceeasi directie, fara ca prin aceasta sa excludem posibile volatilitati care ar putea fi determinate de marcari de profituri ale investitorilor sau de miscari speculative pe termen scurt, pe final de an”, explica reprezentantii Intercapital in raportul saptamanal Puls Capital.

BET-FI - crestere de peste 4%

Lichiditatea pietei de actiuni s-a injumatatit in saptamana care s-a incheiat, la 124,19 milioane lei (29,3 milioane euro), in timp ce rulajele de pe segmentul obligatiunilor s-a majorat considerabil in urma a 16 tranzactii de tip deal cu titluri de stat in valoare de 53,91 milioane lei.

Indicele BET
, al celor mai lichide zece titluri, a crescut cu 2,57% in ultima saptamana, la 4.821,27 puncte, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, a inchis cu un avans de 2,79%, pana la 2.784,86 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, a inregistrat cea mai mare crestere, de 4,23%, la nivelul de 24.228,34 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a urcat cu 1,45%, pana la 9.963,64 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a incheiat saptamana cu un plus de 3,26%, la 473,97 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat 1,52%, pana la nivelul de 598,38 puncte.

Speranta ca proiectul legislative al SIF-urilor va trece anul asta ridica asteptarile investitorilor

“Speranta ca proiectul legislativ va trece de comisii si de plenul Camerei Deputatilor pana la sfarsitul acestui an mentine in continuare interesul ridicat al speculatorilor pentru aceste titluri, fapt ce explica si o anumita volatilitate a preturilor in aceasta perioada”, sunt de parere analistii Intercapital.

Tranzactiile realizate cu actiunile din sectorul SIF au insumat 53,9 milioane lei, aproape jumatate din lichiditatea totala.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost din nou cele mai lichide din sector, cu un rulaj de 18,62 milioane lei, si s-au apreciat cu 4,88%, la pretul de 1,29 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au incheiat saptamana cu un avans de 3,6%, pana la o cotatie de 1,15 lei, in urma unor tranzactii de 18,13 milioane lei.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cu 3,79%, la 0,685 lei, pe o lichiditate de 8,9 milioane lei, in timp ce titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au urcat cu 4,5%, la 1,16 lei, pe suportul unui rulaj de 6,08 milioane lei.

De asemenea, titlurile SIF Muntenia (SIF4) s-au apreciat cu 4,35% la 0,72 lei, in urma unor schimburi de 2,19 milioane lei.

Anuntul Bank of Cyprus a dus la marcari de profituri


Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din sectorul bancar, cu un rulaj de 27,91 milioane lei, iar cotatia titlurilor a urcat cu 2,29%, pana la 2,23 lei.

Interesul a fost determinat de catre anuntul ca Bank of Cyprus a achizitionat 9,7% din capitalul Bancii Transilvania, insa dupa stirea de miercuri seara, actiunile au inceput sa inregistreze scaderi ale cotatiei pe fondul marcarilor de profituri.

“Din punctul meu de vedere actiunile Bancii Transilvania sunt supraevaluate atat prin prisma perspectivelor economice, dar si ale sectorului bancar intern si international”, ne-a explicat Andrei Radulescu.

Titlurile BRD SocGen (BRD) s-au apreciat cu 4,55%, la 13,80 lei, pe o lichiditate de 8,5 milioane lei, in timp ce actiunile Erste Bank (EBS) au pierdut 4,96%, ajungand la cotatia de 113 lei, valoarea tranzactiilor fiind de 5,93 milioane lei.

Din sectorul energetic s-au remarcat actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), cu cel mai mare rulaj din segment, de circa 3 milioane lei. Actiunile au coborat cu 0,33% pana la pretul de inchidere de vineri, de 0,0605 lei/actiune.

Pe de alta parte, schimburile cu titluri Petrom (SNP) au insumat 2,13 milioane lei, iar actiunile s-au apreciat cu 3,6%, pana la 0,259 lei, iar actiunile Transelectrica (TEL) au urcat cu 4,69%, la 13,40 lei, in urma unor tranzactii de 2,51 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri