"Contributia Ministerului Economiei si a Fondului Proprietatea la aceasta operatiune ar insuma peste 400 milioane euro, aferenta participatiei fiecaruia. Banii vor fi alocati pentru investitii in 2010", spun sursele citate.

Directorul general al producatorului de titei si gaze Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat ca va purta discutii cu reprezentantii viitorului Guvern pentru a-i convinge sa participe la o posibila majorare a capitalului companiei, in vederea derularii investitiilor. "Sper ca viitorul Guvern va lua in calcul paticiparea la o majorare a capitalului Petrom. Majorarea capitalului va fi facuta pentru investitii", a declarat Mariana Gheorghe.

Pe langa majorarea de capital, Petrom are in vedere si alte solutii pentru atragerea de fonduri, anume piata financiar-bancara si alinierea pretului gazelor din productia interna la cel de import.

"De trei ani si jumatate purtam discutii pe baza liberalizarii pretului gazelor. Liberalizarea pretului gazelor naturale trebuie sa se intample, este o cerinta europeana", a mentionat directorul general al Petrom.

De asemenea, Mariana Gheorghe considera ca prin participarea la majorarea de capital, Guvernul si-ar creste profitabilitatea, "pentru ca astfel vor aparea noi investitii in economia romaneasca, iar o investitie duce si la cresterea profitabilitatii companiei, astfel ca vom plati mai multe taxe".

Altfel, investitiile Petrom in 2010 se vor ridica la aproximativ un miliard de euro, din care cea mai mare parte va fi alocata pentru explorare si productie.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.