Consiliul de supraveghere al Fondului Proprietatea a hotarat schimbarea membrilor directoratului cu patru voturi pentru si trei impotriva, decizie care a atras aplicarea unor clauze contractuale prin care cei trei directori vor primi compensatii de 464.000 euro, a spus Mircea Ursache (foto).
Ieri, Consiliul FP a decis numirea lui Ionut Popescu, consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, in functia de director general al Fondului, inlocuindu-i de asemenea si pe ceilalti doi membri ai directoratului.

"Decizia mea de a renunta la functia de presedinte a venit ca urmare a unor masuri profund antieconomice care s-au luat la Fondul Proprietatea. Consiliul de supraveghere a aprobat schimbarea celor trei directori in conditiile celui mai bun an financiar al Fondului de cand s-a infiintat", isi motiveaza Ursache decizia de a renunta la sefia consiliului de supraveghere al FP, potrivit NewsIn.

Fondul Proprietatea estimeaza ca va incheia acest an cu afaceri de 1,29 miliarde lei, de peste doua ori mai mari decat in 2008, in timp ce profitul ar puta urca cu 52%, pana la 709,3 milioane lei.

"Decizia arbitrara luata de 4 membri ai consiliului de supraveghere pentru schimbarea directoratului a atras aplicarea unor clauze contractuale, adica acea conditie de "parachute". Ca urmare, consiliul a aprobat plata sumei de 464.000 euro catre cei trei directori ca sa plece", a explicat fostul presedinte al consiliului de supraveghere.

Astfel, Daniela Lulache a fost revocata din functia de director general, Mihai Darie din postul de director economic, iar Laura Constantin nu va mai fi director juridic. In locul acestora au fost numiti Ionut Popescu, ca director general si presedinte al noului directorat, Cristian Busu in functia de director economic, iar Valeria Nistor va ocupa postul de director juridic.

"Eu m-am opus categoric acestei decizii, luata cu 4 voturi pentru si 3 impotriva, si am decis sa renunt la functia de presedinte, pentru ca nu pot accepta sa arunci jumatate de milion de euro pentru a pune un alt director general", a completat Ursache, mentionand totodata ca suma de 464.000 euro reprezinta plata pe 12 luni a directoratului.

In plus, Ursache avertizeaza ca si noii directori ar putea primi aceeasi suma de bani, peste maxim trei luni, cand Guvernul ar putea aproba contractul de administrare renegociat.

"Conform legislatiei romane, in clipa cand s-a numit administratorul de fond, directoratul dispare. Cum nu dispare din culpa directorilor, noul directorat va primi alti 464.000 de euro", conchide Ursache.

Totusi, potrivit unor surse din Fond, clauzele contractului cu noua conducere executiva nu au fost inca stabilite, astfel incat nu se poate sti daca si membrii noului directorat vor putea fi remunerati cu aceleasi sume.

In prezent, actionarii Fondului Proprietatea asteapta numirea unui reprezentant care sa semneze contractul de administrare cu Franklin Templeton, dupa ce in ultima AGA Finantele au respins mandatarea avocatului familiei Malaxa, Mark Meyer, pentru semnarea contractului.

Familia Malaxa, care detine 8% din actiunile Fondului Proprietatea, ceruse convocarea AGA pentru alegerea unui mandatar care sa semneze contractul cu Franklin Templeton in numele fondului, deoarece Enache Jiru, fostul reprezentant desemnat, a renuntat la mandat.

Presedintele comisiei de selectie a administratorului Fondului Proprietatea, Enache Jiru, a renuntat la inceputul lunii octombrie la imputernicirea acordata de actionari pentru semnarea contractului cu Franklin Templeton, deoarece se afla intr-o situatie contradictorie, dupa solicitarea Guvernului de renegociere a contractului.

Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat, in 7 septembrie, contractul de administrare cu fondul american de investitii Franklin Templeton, in contextul in care reprezentantii actionarului majoritar al Fondului, Ministerul Finantelor, au fost prezenti la adunare, dar ulterior Finantele au fortat renegocierea contractului cu Fraklin Templeton.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp pe bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti. Insa termenul de listare a fost mereu amanat, ultimele declaratii indicand ca intrarea la cota bursei se va face, probabil, in 2010.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri