Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, crede ca organismele de conducere a Bursei au nevoie de membri mai tineri, cu o mentalitate mai apropiata de a investitorilor si conectati permanent la piata. El spune ca ia in calcul varianta de a candida pentru in Consiliul Bursei la urmatoarele alegeri, dar inca nu a luat o decizie ferma in acest sens.
Mihai Chisu a declarat pentru Wall-Street ca in Consiliul Bursei este nevoie in primul rand de brokeri cu o mentalitate mai apropiata de cea a investitorului, de brokeri care participa activ la procese zilnice ale pietei, care tin contact permanent cu toate categoriile de participanti la piata si cerintele acestora, brokeri care au tranzactionat si pe pietele externe din care cu siguranta au observat multitudinea de oportunitati care lipsesc atat de mult pietei romanesti.

“Nu spun ca bursa duce lipsa de astfel de oameni in consiliul actual, dar sunt convins ca brokerii tineri pot imbunatati si ajuta bursa in aceasta tranzitie a ei spre o institutie de baza in economia romaneasca. Dupa cum am spus, mentalitatea este cea care poate suferi cele mai benefice transformari, cu multa ambitie si convingere putandu-se face transformari utile pentru toti”, a mai spus Chisu.

El a declarat ca s-a gandit sa candideze la Consiliul Bursei, dar inca nu a luat o decizie in acest sens.

“Cred ca este mai degraba un curent de opinie care se contureaza din ce in ce mai mult in randul brokerilor mai tineri care au dobandit in acesti ultimi 10 ani suficienta experienta pentru a accede in pozitii de acest gen”, a mai spus Chisu.

Ce aduce anul 2010?

Daca 2008 a fost anul scaderilor si 2009 al speculatiilor, brokerul spune ca anul 2010 va aduce cresteri, scaderi si volatilitate.

“Sper totusi sa ne aduca in primul rand mai multa predicitibilitate pentru a crea un teren propice pentru marea masa de investitori de la bursa care au avut mult de suferit din cauza incertitudinilor care le-a diminuat mult apetitul de a investi. Nu va fi totusi un an usor, bursele au crescut mult in 2009, spectrul corectiilor este unul adesea adus in discutie, iar pentru Romania va fi poate si mai volatil din cauza unui climat economic-politic destul de dificil”.

Brokerul IFB Finwest este convins ca participantii la piata, manati de precautie si enorma experienta castigata in 2008 si 2009, vor fi mai selectivi in a cumparara anumite titluri, apreciind cu mai multa atentie companiile ce au facut dovada ca s-au descurcat cel mai bine in momentele de criza.

”Ar fi de preferat din acest punct de vedere companii mai putin indatorate si cu perspective bune in termeni de dividend si desfasurare a activitatii economice in 2010”.

In ce priveste zona economica, semnalele primite sunt deja incurajatoare.

Declinul economic s-a diminuat foarte mult spre sfarsitul anului, iar o revenire in teritoriu pozitiv a principalelor tari din UE este un motiv solid pentru a considera ca si economia noastra gratie multiplelor relatii cu aceste tari va beneficia de o revenire in 2010, explica Chisu.

Cea mai buna veste pe care o asteapta din piata de capital este listarea Fondului Proprietatea.

“M-as bucura sa ma insel si aceasta sa fie depasita in intensitate si importanta de alte evenimente, dar, cel putin pana acum, aceasta potentiala listare ar fi extrem de dorit a se concretiza. O aparitie a acestui fond la cota bursei ar impulsiona pe de o parte interesul investitorilor autohtoni, cat ar da si o mai buna vizibilitate pietei de capital din Romania in mediile financiare externe”.

Alte elemente ce ar putea face surprize notabile tin de legislatie si aplicarea acesteia in functie in primul rand in functie de interesul investitorilor. In acest sens as aminti despre lung dezbatuta lege a SIF-urilor, unde o liberalizare a pragului ar fi extrem de benefica pentru toti participantii la piata si pentru piata in general in termeni de lichiditate.

“O alta veste buna ar fi aceea care ar prelungi neimpozitarea castigurilor din transferul titlurilor de valoare, dar care mi se pare mai putin probabila. Nu in ultimul rand, listarea BVB pe propria platforma ar fi un urias pas inainte pe care l-ar face aceasta institutie”, a conchis Mihai Chisu.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri