Dupa cel de-al doilea an de criza in care volumele s-au redus, iar investitorii si-au schimbat atitudinea fata de risc, Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu se asteapta la un profit de 1,5 milioane euro in 2010 pentru institutiile grupului Sibex.
“Pentru 2010 ne propune un profit de circa 1,5 milioane lei pentru Bursa, Casa Romana de Compensatie si Depozitarul Sibex, dar un nivel concret va fi stabilit la inceputul anului”, a declarat pentru Wall-Street Teodor Ancuta (foto), precizand ca pentru situatia financiara din acest an se situeaza peste cea din 2008.

In primele noua luni ale anului, grupul Sibex a inregistrat un profit brut de 4,12 milioane lei, cu 8% mai mare decat estimarile, pe fondul rezultatului de 1,65 milioane lei a Casei Romane de Compensatie (CRC).

Noul an vine la Sibex cu piata spot

In cursul lunii decembrie, Bursa sibiana a primit din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) autorizatia pentru piata reglementata la vedere, lansarea oficiala urmand a avea loc in data de 22 ianuarie.

Printre primele companii care se vor lista pe piata spot de la Sibiu se numara Bursa din Sibiu, a carei oferta va fi intermediata de catre BCR Securities, si producatorul de materiale de constructii AdePlast.

Recent, Sibex a lansat noul sistem de tranzactionare GlobalVision si contractului futures cu activ suport certificatele de emisii de gaze cu efect de sera (EGES). Noul sistem de tranzactionare va permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni si titluri de stat.

Pentru a realiza operatiunile de compensare-decontare pentru tranzactiile cu actiuni si titluri de stat, Bursa din Sibiu a infiintat in primul semestru al anului un Depozitar propriu, cu un capital social de 12 milioane lei.

Numarul de optiuni incheiate, cu 30% mai mari

Numarul contractelor incheiate in acest an a fost de 2,5 milioane, ceea ce reprezinta circa 72% din rulajele din 2008. Dintre contractele tranzactionate, perechea valutara EUR/RON a inregistrat o crestere de 10%, la 90.000 de contracte.

De un interes in urcare s-au bucurat si contractele cu optiuni, atat de tip Call, cat si Put, care au depasit nivelul de 52.000 de instrumente, in crestere cu peste 30% fata de nivelul din 2008.

Conform declaratiilor presedintelui Bursei, cele mai bune luni pentru piata au fost ianuarie (422.641 contracte), septembrie (413.905 contracte) si octombrie (412.957 contracte).

“In contextul crizei economice globale, care a afectat invariabil si pietele de capital, s-a putut observa o temperare a apetitului investitorilor pentru risc. Acest lucru nu a insemnat, neaparat, si diminuare interesului pentru investitiile bursiere la termen, intrucat este stiut faptul ca acestea au aparut tocmai din ratiuni legate de managementul riscului”, sustine Ancuta.

El considera ca investitorii care au stiut sa-si gestioneze eficient riscurile, au trecut mai usor peste dificultatile determinate de criza, iar acestia vor beneficia de un avantaj majora in 2010.

“Aversiunea fata de risc poate fi usor controlata chiar prin strategii eficiente de hedging valutar sau de portofoliu si ma astept pentru 2010 ca participantii sa inteleaga avantajele acestui fapt”, a mai explicat presedintele Sibex.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri