Piata Bursei de la Bucuresti a crescut semnificativ, cu peste 3,5% pe ansamblu, iar indicele BET a inregistrat cel mai mare avans, de 3,7%, pe fondul evolutiilor bune a pietelor externe in prima zi de tranzactionare a anului si a deciziei Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a reduce dobanda de referinta cu 0,5%.
Si lichiditatea a crescut in sedinta de ieri la 16,8 milioane lei (3,99 milioane euro), fiind realizate 4.000 de tranzactii cu actiuni.

“Decizia BNR se va resimti intr-un termen mai lung la Bursa, prin cresterea atractivitatii datorata reducerilor la dobanzile practicate pentru depozitele bancare. Populatia nu va considera dobanzile satisfacatoare si se va indrepta catre un profit mai speculativ, iar Bursa va avea de castigat de pe urma acestei orientari”, a declarat pentru Wall-Street Gabriel Necula (foto), director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 3,69%, pana la 4.926,55 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 3,55%, pana la 2.838,63 puncte.

“Speranta ca in perioada urmatoare piata poate sa mai creasca reiese din evolutia unor companii importante, printre care se numara si Azomures, Petrom, Biofarm”, explica brokerul.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 2,07%, pana la 24.952,94 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a crescut cu 3,68%, ajungand la 10.161,75 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 3,19%, pana la 484,21 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic, a crescut cu 3,33%, pana la 623,42 puncte.

Bursele europene au inchis mixt

Bursele europene au oscilat intre scaderi si cresteri in sedinta de ieri, in conditiile in care actiunile companiilor alimentare au inregistrat o evolutie negativa.

Indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE100, a crescut cu 0,37%, pana la 5.520,57 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, a coborat cu 0,30%, pana la 6.029,99 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, a stagnat fata de valoarea de ieri la 4.013,97 puncte.

Necula ne-a explicat ca cele mai importante evolutii de la BVB vor veni in continuare din partea pietelor externe, deoarece in acest an economia romaneasca va resimti efectele crizei, ceea ce se va putea observa si in rezultatele companiilor din segmentul financiar-bancar.

De asemenea, raportarile rezultatelor financiare de pe pietele externe care vor incepe de saptamana viitoare va avea o influenta majora.

“Din punctul meu de vedere la nivelul pietelor externe evolutia a fost mult prea abrupta si cred ca ar fi normal si sanatos sa urmeze corectii, care sa duca la o reasezare la nivele mai sustenabile”, sustine reprezentantul Prime Transaction.

Doar trei actiuni din piata au scazut

Actiunile Contor Group Arad (CGC), Teraplast Bistrita (TRP) si Siretul Pascani (SRT) au fost singurele titluri din piata care au inchis sedinta in scadere, insa deprecierile au avut loc pe rulaje extrem de reduse.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 3,54 milioane lei, si s-au apreciat cu 3,08%, la 1,34 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2), au avansat cu 1,72%, la 1,18 lei, pe o lichiditate de 2,21 milioane lei.

Din sectorul bancar, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu 2,76%, la 2,23 lei, in urma unor tranzactii de 1,75 milioane lei, iar titlurile Erste Bank (EBS) au castigat 3,87%, pana la 115,40 lei, pe fondul unui rulaj de 1,38 milioane lei.

Schimburile cu actiuni Petrom (SNP) au insumat 1,25 milioane lei, iar titlurile s-au apreciat cu 5,16%, la 0,265 lei, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au crescut cu 2,94%, la 0,0665 lei, pe suportul unei lichiditati de 515.200 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri