Controversatul om de afaceri de origine romana Frank Timis le-a reprosat autoritatilor de reglementare a Bursei de Valori de la Londra ca nu sunt decat un "tribunal ad-hoc" care duce o "vanatoare de vrajitoare" impotriva sa, relateaza The Sunday Times in editia online.

Timis a facut aceste reprosuri la mai putin de doua luni dupa ce comisia disciplinara a Pietei Instrumentelor Alternative (AIM) a aplicat firmei Regal Petroleum cea mai mare amenda pentru inducerea investitorii in eroare, arata NewsIn.

"Sa fim seriosi. Pana anul trecut AIM nu avea nici o regula. Au avut niste crahuri mari si acum incearca s-o dreaga si ma scot pe mine tap ispasitor", a spus Timis, care continua sa sustina ca nu a facut nimic gresit cat se afla la conducerea companiei Regal. "E o inscenare", a adaugat el.

La jumatatea lunii decembrie a anului trecut, Bursa din Londra a oprit de la listare titlurile companiei petroliere African Petroleum, pentru care fusesera subscrise 60 milioane lire sterline, ca urmare a ingrijorarilor legate de trecutul controversat al fondatorului acesteia, Frank Timis. Omul de afaceri sustine ca, astfel, valoarea companiei ar fi evaluata la 700 milioane dolari.

Decizia neobisnuita a fost luata impotriva lui Frank Timis, in conditiile in care ajunsese intr-un stadiu avansat cu pregatirile de listare a companiei sale African Petroleum, un grup petrolier ce desfasoara activitati cu precadere in Liberia. Listarea urma sa fie finalizata pana la finalul lui 2009.

Oficialii bursei londoneze ii spusesera anterior lui Timis ca listarea ar putea fi oprita daca el va avea o pozitie de conducere in cadrul companiei. Decizia lor a fost luata ca urmare a rolului pe care l-a jucat acesta la Regal Petroleum, companie petroliera ale carei actiuni s-au prabusi in 2005, dupa ce s-a auzit ca imensele sale campuri petrolifere nu erau viabile. Timis era director executiv la acea data.

Dupa o investigatie indelungata, AIM a dat companiei Regal cea mai mare amenda pe care o acordase pana atunci, de 600.000 lire, pentru ca indusese intentionat in eroare investitorii. Timis, a carui avere personala este estimata la 84 milioane lire in clasamentul The Sunday Times, si-a dat demisia de la Regal in 2005.

Timis continua sa prezideze cea mai mare companie miniera listata la AIM, African Minerals. Autoritatile nu au puterea sa il indeparteze, dar vor cu tot dinadinsul sa previna listarea oricarei alte companii de-a lui Timis.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si