Piata ofertelor publice initiale (IPO) da semne de revenire in Europa, in contextul in care valoarea listarilor din trimestrul IV din 2009 a crescut de peste trei ori fata de trimestrul III, dar comparativ cu 2008 piata s-a contractat cu 49%, la 6,83 miliarde euro, potrivit unui raport PwC.
Astfel, bursele europene au derulat in ultimul trimestru al anului trecut 61 de IPO-uri, in valoare de circa 5 miliarde euro, in timp ce in trimestru III au fost 44 de listari, de 1,37 miliarde euro, scrie NewsIn.

"Dupa mai bine de un an in care a fost efectiv inghetata, piata IPO-urilor din Europa da semne clare de revenire, chiar daca preturile sunt inca supuse presiunilor, in conditiile in care este o piata dominata de cumparatori deoarece investitorii institutionali profita de chilipiruri. Al patrulea trimestru a fost cel mai bun din ultimul an pentru piata IPO-urilor din perspectiva valorii ofertelor si, tinand cont ca indicii au incheiat anul 2009 pe crestere, ar trebui sa fie un semn pozitiv pentru anul viitor (2010 - n.r.), spune Richard Weaver, partener in PricewaterhouseCoopers (PwC).

Dezghetarea acestei piete a fost sustinuta de o serie de listari ale unor companii importante, cea mai mare fiind cea a grupului energetic polonez PGE Polska, care a saltat capitalizarea Bursei de Valori din Varsovia cu aproape 1,41 miliarde euro. Urmatoarea mare oferta a fost a asiguratorului olandez Delta Lloyd NV, care a atras de pe NYSE Euronext circa 1,02 miliarde euro.

"Se pare ca marile burse europene au devenit mai stabile dupa performantele mai slabe din anul trecut (2008 - n.r.). Increderea investitorilor a crescut, dar nu este nici pe departe la nivelurile anterioare. Au fost realizate 151 de IPO-uri in acest an (2009 - n.r.), in scadere cu 55% fata de 2008, cand au fost 337. Valoarea totala a ofertelor in 2009 a fost de 6,83 miliarde euro, adica 49% din valoarea totala atrasa in anul anterior, de 13,96 miliarde euro", arata raportul PricewaterhouseCoopers.

In ceea ce priveste bursele care au atras cei mai multi bani din oferte publice initiale in ultimul trimestru din 2009, NYSE Euronext ocupa prima pozitie, cu 13 IPO-uri, de 1,91 miliarde euro. A doua pozitie este ocupata de Bursa din Varsovia, unde au fost 16 listari in T4, in valoare de 1,45 miliarde euro, dar IPO-ul PGE Polska reprezinta 97% din valoarea totala atrasa pe bursa poloneza in acest interval.

Bursa din Londra a ocupat a treia pozitie in functie de valoarea ofertelor, dupa incheierea a 14 IPO-uri, de 951 milioane euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri