Piata de capital din Romania are un potential solid de crestere in acest an, cresterea estimata a indicelui BET fiind de 77%, cea mai mare din regiune, potrivit unui raport de analiza al Erste Group.
“Romania prezinta in mod clar cel mai ridicat potential de crestere, dat fiind ca piata inca se confrunta cu o aversiune ridicata fata de risc. Potentialul de performanta indicat se bazeaza in mare parte pe o scadere semnificativa a aversiunii fata de risc si pe un anumita reducere a lichiditatii. De asemenea, sunt necesare si alte semne de revenire”, afirma Henning Esskuchen (foto), co-director cercetare la Erste Group pe pietele din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE).

Analistii Erste Group observa o incetinire a ritmului de imbunatatire pe pietele de capital central si est-europene, insa acesta nu este alarmanta, deoarece efectul de baza dispare si asteptarile actuale evolueaza in mod acceptabil.

“In orice caz, sentimentul de incredere, in combinatie cu lichiditatea puternica, ar trebui sa genereze performante solide ale pietelor de actiuni in primul trimestru al anului”, se indica in raport.

Conform analistilor, Rusia are un potential de perfomer de top, indicele RTS avand un randament estimat la 49%, insa evolutia pietei depinde de evolutia pretului petrolului.

Austria, Republica Ceha, Turcia, Polonia si Croatia ofera un randament potential cuprins intre 20-30%, in timp ce Ungaria are un potential de crestere negativ, de circa 3%.

“Din punct de vedere economic, pietele din ECE vor ramane impartite in doua. Pietele care au atins minimele mai devreme – cum sunt Republica Ceha sau Slovacia – ar trebui sa poata raporta o crestere mai buna in 2010. Romania sau Ungaria, piete ramase in urma in privinta atingerii minimelor, vor ramane in urma si in ceea ce priveste cresterea”, mai afirma Esskuchen.

El este de parere ca aprecierile se vor mentine sub potential in intreaga regiune si se asteapta ca bursele din zona ECE sa raporteze valori mai bune decat cele din zona euro in acest an.

Potentialul de crestere al pietelor din regiune in 2010



Sursa: Erste Group

Sectorul tehnologic este considera in continuare un performer de top, avand cel mai ridicat potential de crestere, de 56%. Si in cazul segmentului imobiliar, analistii inclina sa aiba incredere in potentialul de crestere de 48%, ceea ce preconizeaza o noua revenire.

Totodata, pentru sectorul de alimente si bauturi, ce prezinta calitatea de segment defensiv, Erste estimeaza o crestere de 45%.

Potentialul de crestere a sectoarelor in 2010



Sursa: Erste Group

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri