Sectorul SIF a continuat sa creasca in sedinta de ieri a Bursei de Valori Bucuresti, desi piata a consemnat scaderi usoare pe ansamblu, nehotararea investitorilor fiind vizibila si in lichiditatea mai mica de 5 milioane de euro. Pentru sedintele urmatoare este asteptata o continuare a instabilitatii si volatilitatii.
In sedinta de ieri, lichiditatea a fost in media acestui inceput de an, volumul schimburilor totale cu actiunile BVB fiind de doar 4,54 milioane de euro. Pe de alta parte, segmentul de obligatiuni a fost in atentia investitorilor, realizandu-se rulaje de peste 6 milioane de euro, dupa transferul a 2.400 de titluri de stat.

Toti indicii in afara de BET-FI s-au depreciat cu procente de pana la 1%. Astfel, BET a pierdut 0,64% iar BET-C doar 0,59%. Contar evolutiei generale a pietei indicele reprezentativ al SIF-urilor face un nou maxim local si inchide peste 27.700 de puncte, cresterea fiind de 1,13%, explica Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

“Nehotararea investitorilor din sedinta curenta a fost alimentata de evolutiile pietelor externe. In ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii trecute s-au consemnat corectii insemnate pe piata americana dupa inchiderea sedintei la BVB. Aceste corectii au determinat o deschidere pe minus a cotatiilor in sedinta de ieri si in acest context scaderile pareau ca se pot adanci pe parcursul sedintei”, a mai spus Grigoras, pentru Wall-Street.

Interesul sporit al investitorilor pentru titlurile celor cinci SIF-uri dar si cresterile burselor europene au dus la erodarea scaderilor si inchideri ale indicilor BET si BET-C cu corectii de sub 1% precum si la cresterea BET-FI cu peste 1%.

Indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a stagnat la nivelul de 10.817,27 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a suferit un declin de numai 0,10%, pana la 521,04 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a scazut cu 0,67%, pana la 663,42 puncte.

Care sunt principalele repere ale bursei?


Brokerul Intercapital spune ca raportarile financiare aferente trimestrului al patrulea din 2009 publicate in aceasta saptamana de marile companii listate pe Wall Street si in special de marile banci americane sunt principale repere ale evolutiilor bursiere atat pe plan extern cat si la BVB.

In acest context, saptamana in curs precum si urmatoarea devin extrem de importante pentru evolutia pietelor pentru urmatoarele 2-3 luni.

“Pentru sedintele urmatoare volatilitatea si nehotararea investitorilor este posibil sa persiste pe fondul stirilor externe. Interesul crescut pentru titlurile SIF-urilor poate duce in continuare la aprecieri ale BET-FI peste media celorlalti indici reprezentativi ai BVB, titlurile celor cinci societati de investitii fiind printre cele mai recomandabile alternative de investitii in contextul actual de piata”, a conchis Grigoras.

Bursele europene afisau cresteri moderate la ora inchiderii sedintei BVB, sustinute de aprecierile din sectorul minier. Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE100, crestea cu 0,83%, pana la 5.501 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, urca cu 0,57%, pana la 5.910 puncte. Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, avansa cu 0,53%, pana la 3.975 puncte.

Ieri, actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 4,32 milioane lei, si au urcat cu 1,34%, la 1,51 lei. Pe acelasi segment, titlurile SIF Moldova (SIF2) au avansat cu 2,33%, la 1,32 lei, pe o lichiditate de 3,19 milioane lei.

In sectorul bancar, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au suferit o corectie de 1,32%, pana la 2,25 lei, pe o lichiditate de 939.325 lei, in timp ce pretul titlurilor Erste Bank (EBS) a urcat cu 1,86%, la 125,70 lei, pe fondul unor tranzactii de 655.906 lei.

Schimburile cu actiuni Petrom (SNP) au insumat 1,25 milioane lei, iar titlurile s-au depreciat cu 0,68%, la 0,29 lei, in vreme ce actiunile Transgaz Medias (TGN) au coborat cu 0,43%, la 185 lei, pe o lichiditate de 428.869 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri