In cea de-a doua parte a lunii noiembrie din 2009, Comisia a emis o ordonanta potrivit careia actionarii producatorului de ingrasaminte Zalois Belize si Jovline Belize erau persoane care actionau in mod concertat fata de companie si detineau peste 50,41% din drepturile de vot.

Astfel, cele doua companii erau obligate, conform legislatiei in vigoare, sa initieze in termen de 15 zile lucratoare o oferta publice de preluare pentru Amonil.

Ulterior ordonantei arbitrului pietei de capital, Jovline si Zalois au fost sanctionate de Comisie cu avertisment.

“Deoarece termenul limita pentru derularea ofertelor publice de preluare a fost depasit, solicitam CNVM sa ne comunice masurile pe care le-a luat in acest caz pentru indeplinirea obligatiilor legale de catre actionarii Jovline Ltd Belize si Zalois Ltd Belize, impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, precum si sanctiunile emise in conformitate cu prevederile legale in vigoare”, se indica in comunicatul Asociatiei Investitorilor.

Principalii actionari ai Amonil sunt Zalois Ltd Belize, cu 32,19% din capitalul social, Jovline Ltd Belize, cu 18,22%, in timp ce Salink Limited are o participatie de 13,54%. De asemenea, firma Eurom Trade & Invest detine 5,07% din actiuni.