Un pachet cu zece contracte futures de emisii CO2 (CO2_RON) a fost vandut la Bursa din Sibiu, in urma unei singure tranzactii, la o luna de la lansarea instrumentelor, potrivit unui comunicat remis de institutie.

Cele 10 contracte reprezinta echivalentul a 100 de certificate, deci circa 1000 de tone de dioxid de carbon, fiind transferate la un pret de 53,04 lei/tona, fara TVA. Tranzactia a fost intermediata de casa de brokeraj Intercapital Invest si KDF Energy, cel mai important broker pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de sera din Romania.

Bursa din Sibiu percepe un comision de 0,6 lei pentru tranzactionarea unui contract pe certificatele de emisii CO2, costurile fiind mai mici decat pe Bluenext, cea mai mare bursa europeana care tranzactioneaza certificate de emisii.

Contractele cu emisii CO2 au scadenta la o zi si livrarea la scadenta, pretul fiind negociat in lei.

Certificatele EUA sunt emise in baza sistemului Uniunii Europene de tranzactionare a emisiilor de gaze cu efect de sera (EU ETS), unul din pilonii politicii UE legat de schimbarile climatice si reducerea poluarii. Conform acestui sistem, guvernele statelor membre ale Uniunii stabilesc niveluri maxime nationale pentru emisiile de gaze cu efect de sera si aloca niveluri maxime pentru operatorii industriali din fiecare tara. Certificatele emise in baza acestor alocari pot fi tranzactionate, fie prin tranzactii de tip over-the-counter intermediate de brokeri specializati, fie prin tranzactii bursiere, se arata intr-un comunicat Intercapital Invest.


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
De ce alege un IFN local sa se finanteze prin crowdfunding in Estonia?