Presedintele Bursei din Varsovia, Ludwik Sobolewski, a declarat in cadrul evenimentului de lansare a pietei spot de la Sibiu, ca scopul colaborarii dintre cel doua burse este cresterea Sibex pana la un nivel apropiat de al pietei poloneze.


Wall-Street: Ce parere aveti despre aceste lansari ale Bursei de la Sibiu? Credeti in succesul lor?

Ludwik Sobolewski:
Suntem bucurosi ca ne aflam aici si ca am creat parteneriatul cu Bursa din Sibiu. Consider ca sunt foarte curajosi prin aceste listari. Sunt sigur ca, pe termen mediu si lung, toate proiectele lansate vor avea succes, insa depinde foarte mult de cum vor reusi sa atraga emitenti si investitori. Sigur, si conditiile pietei financiare in ansamblu sunt importante, dar noi credem ca Sibex va reusi sa creasca foarte mult.

De ce ati decis sa sustineti Sibex in aceste proiecte?

Ludwik Sobolewski: Piata romaneasca si Bursa din Sibiu au un potential foarte mare de crestere. Ei ne-au abordat in acest parteneriat si ni s-a parut un proiect foarte ambitios si curajos. Sper ca prin aceasta colaborare sa reusim dezvoltarea pietei romanesti, sa fructificam potentialul pe care il arata in aceasta regiune a Europei.

Aveti in plan sa intariti acest partaneriat, prin intrarea in actionariatul Sibex sau chiar preluarea operatorului? Va intreb pentru ca stiu despre intentiile dumneavoastra de a va extinde in regiune.

Ludwik Sobolewski: Intr-adevar, avem in plan sa ne extindem in regiune si suntem in cautare de oportunitati in acest sens. Nu exclud varianta de a cumpara Bursa de la Sibiu, dar decizia depinde foarte mult de cum vom reusi sa o crestem si cat de departe vom duce piata de aici. Insa ar fi interesant sa ducem parteneriatul la un nivel mult mai strans si ne gandim serios la acest lucru.

WS: Bursa din Varsovia este un exemplu de succes pe care noi, romanii, il aducem mereu in discutie cand vorbim de cresterea pietei noastre de capital. Credeti ca, daca veti imparti know-how-ul dumneavoastra cu cei de la Sibex, veti reusi sa aduceti piata macar la un nivel apropiat de bursa poloneza?

Ludwik Sobolewski: Acesta este practic obiectivul principal al parteneriatului nostru: sa crestem piata romaneasca de capital pana la un nivel cel putin apropiat de cel al pietei poloneze. Intre tarile noastre sunt foarte multe asemanari si trebuie sa profitam de faptul ca am reusit sa le fructificam si sa sustinem acest lucru si in Romania.

Insa, cei de la Sibex au suficient know-how, pe care noi l-am remarcat in timpul discutiilor. Asa ca vom incerca sa impartasim experiente, sa ii ajutam sa puna in practica cunostintele, pentru ca pana la urma practica face diferenta. Este foarte important ca ei sa reuseasca sa atraga investitori si emitenti pe aceasta piata, mai ales ca potential exista pe ambele planuri.

WS: Veti aduce pe piata spot de la Sibiu companii importante din Polonia?


Ludwik Sobolewski: Da, nu suntem egoisti, vrem sa impartim emitentii cu Bursa din Sibiu, pentru ca vrem sa cream oportunitati pentru investitorii romani, astfel incat sa isi extinda gama de investitii. De asemenea, vrem sa aducem in Romania investitori de calibru din Polonia, dar trebuie sa vedem intai o valorificare a potentialului existent. Este foarte important sa reusim sa punem bazele unei piete dezvoltate, care sa ofere investitorilor romani si polonezi foarte multe oportunitati. Numai daca ai produse interesante vei reusi sa ii atragi pe piata ta.

WS: Vorbiti de cresterea pietei de capital romanesti, insa aceasta include si Bursa de la Bucuresti. Va ganditi la crearea unui partaneriat si cu acest operator? Este legatura cu Sibex un impediment in acest sens?

Ludwik Sobolewski: Din punctul meu de vedere, nu gasim nicio bariera in acest sens. Stiu ca exista anumite tensiuni intre cele doua burse si, pana la urma, este firesc, mai ales ca acum concurenta dintre institutii este mult mai stransa. Dar noi avem in vedere discutii si cu Bursa de la Bucuresti, in sensul crearii unui parteneriat. Si acolo exista foarte mult potential si au in spate istoricul pietei spot, care este un avantaj.

Dar asta nu inseamna ca Sibex nu va reusi sa se dezvolte, insa are nevoie de cativa ani, nu poate creste foarte repede. Este un proiect pe termen lung, in care noi credem foarte mult.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri