“Este posibil ca, in urmatorii ani, mecanismele financiare europene sa sufere anumite revizuiri, menite a proteja moneda euro si a nu submina evolutiile statelor dezvoltate”, a declarat Victor Safta (foto), directorul sucursale din Romania a X-Trade Brokers, intr-un comunicat de presa.

Germania si Franta, cele mai puternice economii europene, au inregistrat cresteri inca din trimestrul al doilea din 2009, evolutia mentinandu-se si in T3, iar pe aceste baze din a doua jumatate a anului trecut, moneda euro a inregistrat o apreciere semnificativa fata de dolarul american.

“Situatia dramatica a economiei Greciei si ingrijorarea privind potentialele influente majore ale acesteia la nivel european au contribuit, insa, in mod semnificativ la deprecierea euro in ultimele zile, iar moneda a atins un nivel de scadere record in 21 ianuarie, revenind la cotatii similare celor din vara anului trecut, perechea EURUSD ajungand la 1,4030”, sustine Safta.

Directorul X-Trade Brokers afirma ca nu doar Grecia provoaca ingrijorare organismelor europene si statelor dezvoltate, ci si ale tari, precum Spania, care de asemenea inregistreaza cote record ale deficitelor economice, iar aceste evolutii conduc la o serie de miscari in cascada ale pietelor internationale.

In contextul unor semnale pozitive ale economiei americane, dolarul american a intrat, catre finele lui 2009, pe un trend de apreciere, astfel incat a incheiat anul la nivelul de 1,4318 dolari pentru 1 euro.

De la inceputul anului pana in prezent, pietele financiare au inregistrat o volatilitate extrem de ridicata, care se va mentine si in perioada urmatoare, atat pe piata valutara, cat si pe cele de marfuri, indicii bursieri si actiuni, spun analistii de la X-Trade Brokers.

Revizuirile pozitive privind cresterile economice ale Germaniei si Frantei in anul in curs, estimarile optimiste privind cresterea economiei americane in ultimul trimestru al anului trecut, precum si situatiile «delicate» in care se afla inca o serie de economii europene au contribuit la miscari majore pe toate pietele.

Volatilitatea se va mentine ridicata in urmatoarea perioada

Deprecierea monedei unice europene si aprecierea dolarului american au determinat o scadere majora a pretului petrolului, care a atins un minim record al anului, de 72,39 USD/ baril in cursul saptamanii trecute, marcand o scadere continua in cea de-a doua decada a lunii.

“Volatilitatea pietelor internationale se va mentine ridicata in viitorul apropiat. In ceea ce priveste perioada imediat urmatoare, ne asteptam la fluctuatii majore pe termen scurt, avand in vedere ca saptamana in curs este foarte bogata in ceea ce priveste publicarea unor indicatori cu influente mai mult decat semnificative: PIB-ul american pe ultimul trimestru al anului trecut, rata somajului in UE, indicatori privind pietele imobiliare din SUA si, respectiv, Japonia, indici privind increderea mediului de afaceri din Germania etc”, sustin analistii XTB.

In ceea ce priveste leul, dincolo de luptele pe care acesta le are de dus cu diferiti speculatori internationali, este foarte probabil sa inregistreze o volatilitatea sporita in perioada urmatoare, care sa fie controlata de catre Banca Nationala, considera Safta.