Prima decontare a unei tranzactii cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera

Sibex si Casa Romana de Compensatie (CRC) au anuntat ieri realizarea si decontarea cu succes a primei tranzactii intermediate la bursa cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera (EUA).
Tranzactia a fost efectuata de Intercapital Invest la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (Sibex) vineri 22 ianuarie, la un pret de 53,04 lei/certificat (12,82 euro).

Deoarece tranzactionarea certificatelor EUA la Sibex se face sub forma contractelor futures cu scadenta zilnica, pozitiile deschise in urma celor 10 contracte tranzactionate au fost lichidate prin livrare luni 25 ianuarie 2010, de catre CRC, informeaza oficialii Sibex.

Aceasta reprezinta o premiera pentru Romania, in conditiile in care anterior datei de 22 ianuarie tranzactiile cu certificate EUA se realizau in tara noastra exclusiv in afara sistemelor bursiere.

„Compania noastra este interesata permanent de promovarea unor segmente noi si inovatoare pe piata de capital. Dezvoltarea in Romania a unei piete bursiere puternice pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de sera reprezinta pentru noi un obiectiv major”, a declarat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Certificatele EUA sunt emise in baza sistemului Uniunii Europene de tranzactionare a emisiilor de gaze cu efect de sera (EU ETS), unul din pilonii politicii UE legat de schimbarile climatice si reducerea poluarii.

Conform acestui sistem, guvernele statelor membre ale Uniunii stabilesc niveluri maxime nationale pentru emisiile de gaze cu efect de sera si aloca niveluri maxime pentru operatorii industriali din fiecare tara.

Certificatele emise in baza acestor alocari pot fi tranzactionate, fie prin tranzactii de tip over-the-counter intermediate de brokeri specializati, fie prin tranzactii bursiere.

"Aceasta premiera inregistrata astazi pe piata certificatelor EUA implementata de catre Sibex la finalul anului 2009 reprezinta concretizarea unuia din cele mai importate proiecte ale institutiei noastre din ultimii ani. Suntem increzatori ca in scurt timp SIBEX poate deveni, cu sprijinul membrilor sai, furnizorul unei piete transparente si eficiente pentru aceste certificate”, a declarat Darius Cipariu, director adjunct al Sibex.

Bursa din Sibiu percepe un comision de 0,6 lei pentru tranzactionarea unui contract pe certificatele de emisii CO2, costurile fiind mai mici decat pe Bluenext, cea mai mare bursa europeana care tranzactioneaza certificate de emisii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri