Potrivit proiectului, persoanele fizice vor putea sa devina actionari ai caselor de compensare si a contrapartilor centrale, fata de actualul regulament care prevede ca doar persoanele juridice pot achizitiona actiuni ale acestor institutii.

Pe piata de capital din Romania activeaza Casa de Compensare Bucuresti, detinuta de Bursa de Valori Bucuresti, si Casa Romana de Compensare, parte a Bursei din Sibiu Sibex.

De asemenea, printre propuneri se mai afla si permiterea utilizarii scrisorilor de garantie bancare pentru marja initiala, pana la 50% din marja.

Arbitrul pietei de capital vrea sa permita investitorilor care tranzactioneaza in afara unei piete reglementate sau pe un sistem alternativ, indiferent de tara, sa stabileasca de comun acord data la care sa se faca decontarea respectivelor operatiunilor. In prezent, tranzactiile se deconteaza la trei zile dupa realizarea operatiunilor.

CNVM vrea sa creeze si posibilitatea decontarii fara plata pentru tranzactiile transfrontaliere pentru care depozitarul central nu are incheiat un contract de prestare de operatiuni de registru cu respectivul emitent.