Bursa de la Bucuresti a crescut cu aproape 0,50% in sedinta de ieri, in timp ce SIF-urile au urcat cu doar 0,74%, pe fondul marcarilor de profit a investitorilor dupa ce marti proiectul legislativ a pragului de detinere a primit aviz pozitiv din partea Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor.
Lichiditatea pe piata de actiuni a urcat cu 17%, pana la 43,86 milioane lei (10,73 milioane euro).

Indicele BET
, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut usor, cu 0,04%, pana la 5.129,79 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,49%, pana la 3.022,26 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 0,74%, pana la 29.887,51 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a crescut cu doar 0,04%, ajungand la 10.494,99 puncte.

“Stirea pozitiva legata de pragul de detinere survenita ca urmare a avizului pozitiv al Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor a constituit cel mai probabil pentru o parte din investitori un argument pentru a realiza marcarile de profituri la preturi atractive”, a declarat pentru Wall-Street Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest.

El considera ca evolutia ascedenta a pietei de la Bucuresti va continua si in urmatoarea perioada, insa poate fi temperata de eventualele corectii mai semnificative ale pietelor internationale.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,41%, pana la 527,81 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a stagnat la 660,96 puncte.

Europa inchide pe scaderi

Marile burse ale continentului au inchis sedinta in scadere, dupa trei sedinte de cresteri, in conditiile in care mai multe statistici publicate Statele Unite au dezamagit investitorii.

Indicele FTSE100, al bursei din Londra, a inchis in scadere cu 0,57%, pana la 5.253,15 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a coborat cu 0,66%, la 5.672,09 puncte.

Indicele CAC40, al bursei din Paris, a pierdut 0,49% pana la 3.793,47 puncte.

Actiunile cele mai lichide, printre preferatele investitorilor straini

Titlurile SIF-urilor, ale bancilor si ale Petrom au fost printre cele mai tranzactionate si lichide actiuni in sedinta de ieri, volumele mari realizate pe aceste actiuni putand indica intrarea unor investitori de calibru in piata.

“Posibila intrare in piata in acest inceput de an a unor capitaluri straine a fost determinata pe langa asteptata ridicare de prag a SIF-urilor si de alti factori foarte importanti care sunt luati in calcul de investitorii straini: stabilizarea mediului politic, semnarea acordului de finantare cu FMI sau perspectiva de reluare a cresterii economice in acest an.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras fost cele mai lichide din piata, rulajul ridicandu-se la 10,74 milioane lei, iar cotatia a coborat cu 0,62%, la 1,61 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au scazut cu 0,72%, la 1,38 lei, pe o lichiditate de 7,89 milioane lei.

Din sectorul bancar, actiunile BRD SocGen (BRD) au urcat cu 0,67%, la 15,10 lei, in urma unor tranzactii de 6,41 milioane lei, iar titlurile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut 2,09%, la 2,09 lei, pe suportul unui rulaj de 1,9 milioane lei.

Schimburile cu actiuni Petrom (SNP) au insumat 1,41 milioane lei, iar titlurile au stagnat la cotatia de 0,2840 lei, in timp ce actiunile Dafora Medias (DAFR) s-au apreciat cu 1,64%, la 0,1240 lei, pe o lichiditate de 1,01 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri