Majoritatea emitentilor Bursei de Valori Bucuresti au suferit corectii in sedinta de ieri, pe fondul marcarilor de profit, dar si in contextul in care pietele externe de capital au inregistrat scaderi severe, dupa datele pesimiste privind cererile de ajutor de somaj din SUA.
Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,68%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 1,70%. Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 1,33%.

“Dupa stirea privind avizul legii pragului la SIF-uri data de comisia juridica, investitorii au inceput sa marcheze profiturile. Pe termen scurt, piata a fost alimentata de acest aviz, dar dupa concretizarea lui, nu mai exista aceste repere. Apetitul la vanzare a fost amplificat si de scaderile de pe pietele externe”, a explicat Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

Insa, corectia nu a fost agresiva ieri, chiar daca s-a observat o crestere a numarului de pachete scoase la vanzare.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a suferit un declin de 1,79% iar indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborat cu 1,62%. BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 1,26%, la 652,62 puncte.

Lichiditatea pe sectiunea de actiuni a scazut usor in sedinta de astazi pana la 36,53 milioane lei (8,86 milioane euro), comparativ cu rulajul din sesiunea precedenta, de 43,86 milioane lei (10,73 milioane euro).

Rulajul a fost sustinut de o tranzactie negociata prin care au fost transferate 10 milioane de actiuni Zentiva (SCD), pentru 7 milioane lei. De asemenea, au mai fost schimbate 4.000 de titluri Transgaz (TGN) printr-un deal de 733.200 lei.

Ce urmeaza?

Pe pietele internationale se observa o volatilitate mare, asteptarile pozitive sunt puse la indoiala si de problemele din Zona euro, fiind asteptari pentru corectii importante.

Bursele americane au deschis sedinta in scadere, afectate de statisticile negative din piata muncii, ce au indicat o crestere neasteptata a cererilor initiale de somaj.

“Pe plan intern, pragul la SIF-uri care va ajunge in plen in urmatoarele luni va ramane un reper important, astfel incat Brusa romaneasca va fi la mijloc intre cele doua zone de influenta. Daca evolutiile negative internationale se vor amplifica, nu cred ca vor mai conta atat de mult repere interne si ne vom corela. Personal, as miza pe continuarea corectiilor la Bursa de Valori Bucuresti, pe fondul scaderilor de pe marile burse”, a mai explicat Necula.

De asemenea, bursele europene afisau scaderi puternice, accentuate de publicarea statisticilor legate de cererile de ajutor de somaj din Statele Unite, care au crescut surprinzator in ultima luna.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate la bursa londoneza, FTSE, scadea cu 1,14%, pana la 5.193 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, cobora cu 1,13%, pana la 5.608 puncte. Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, pierdea 1,09%, pana la 3.752 puncte.

In piata regular, actiunile SIF Oltenia au atras cel mai mare interes din piata, rulajul ridicandu-se la 6,64 milioane lei, iar cotatia a coborat cu 0,62%, la 1,60 lei, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au suferit o corectie de 0,72%, la 1,37 lei, pe o lichiditate de 3,48 milioane lei.

Pe sectorul bancar, pretul actiunilor BRD SocGen (BRD) a scazut cu 1,99%, la 14,80 lei, in urma unor tranzactii de 3,95 milioane lei, in vreme ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut 2,39%, la 2,04 lei, pe suportul unui rulaj de 1,81 milioane lei.

Schimburile cu actiuni Transelectrica (TEL) au insumat 4,25 milioane lei, iar titlurile s-au depreciat cu 3,68%, la cotatia de 15,70 lei, in timp ce actiunile Petrom (SNP) s-au ieftinit cu 1,76%, la 0,2790 lei, pe o lichiditate de 775.340 lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri