Adoptarea de catre Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF) a noului standard de clasificare a fondurilor deschise de investitii al European Fund and Asset Management Association (EFAMA) va duce la schimbarea categoriilor din care fac parte organismele de plasament colectiv din Romania, a declarat Petre Szel, presedintele al AAF.
Astfel, noul regulament EFAMA imparte fondurile monetare in fonduri de trezorerie scurta (maturitatea medie a plasamentelor sub 60 de zile) si standard, care au indicatorul modified duration subunitar.

De asemenea, fondurile de obligatiuni vor trebui sa plaseze minim 90% din active in instrumente cu venit fix, iar noutatea standardului este ca nu vor putea investiti in actiuni.

Fondurile mixte au fost structurate in defensive (cu expunere pe actiuni de maxim 35%), echilibrate (expunere pe actiuni de 35-65%), dinamice (investitii in actiuni de peste 65%) si flexibile (expunerea pe actiuni poate varia intre 0 si 100%).

Totodata, investitiile in titluri bursiere ale fondurilor de actiuni trebuie sa fie de minim 85% din active.

Conform noii tipologii dupa care se vor prezenta organismele de plasament in cursul acestei luni, numarul de fonduri monetare a urcat de la cinci la sapte, in timp ce cele de obligatiuni au scazut de la noua la cinci.

In privinta fondurilor diversificate, in categoria defensive vor fi sase fonduri, sapte vor fi de tipul echilibrate, cinci dinamice si sapte fonduri vor fi clasificate ca fiind flexibile.

Potrivit sondajul realizat de AAF, din categoria fondurilor de actiuni, toti administratorii au decis sa isi pastreze categoria si sa se supuna noului standard pan-european.

Din categoria “Altele” ale fondurilor mutuale, daca la finalul lui 2009 erau 11 de astfel de fonduri, la finalul lunii ianuarie erau doar 5 organisme de plasament care se clasificau dupa acest criteriu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri