El a precizat ca noile reglementari aduse acestor tipuri de instrumente financiare reprezinta un nou fascicul din Regulamentul 15, care vizeaza functionarea fondurilor de investitii, scrie NewsIn.

Toia a explicat ca, dupa aprobarea directivei de catre CNVM, si Bursa de Valori va trebui sa-si modifice Codul, pentru a stabili modul de tranzactionare al ETF-urilor.

In privinta conturilor globale, directorul CNVM a mentionat ca pana la sfarsitul anului va fi aprobat si acest proiect, dupa ce Comisia a luat nota de o serie de propuneri si observatii trimise de participantii la piata. Astfel, in urma discutiilor cu reprezentantii BVB, a fost acceptata varianta conturilor globale cu prevalidare, urmand sa existe o perioada de tranzitie in care intermediarii sa poata utiliza sistemul mixt de conturi globale si conturi individuale.

Toia a spus ca perioada in cauza nu va avea un termen fix, in contextul in care proiectul initial prevedea un interval de sase luni pentru transferul de la sistemul mixt, la sistemul de conturi globale.

Prin detinerea unui ETF, investitorii au parte atat de diversificarea oferita de indicele unui fond, cat si posibilitatea de a vinde in lipsa, de a tranzactiona in marja. Un alt avantaj este acela ca suma blocata in majoritatea ETF-urilor este mai mica decat cea dintr-un fond mutual obisnuit. De obicei, pentru ordinele de vanzare sau cumparare a ETF-urilor, brokerii percep comisioane similare celor cerute pentru ordinele obisnuite lansate in piata.

Citeste si Stere Farmache, atras de mirajul ETF-urilor