Acesta este un fond deschis de investitii ce isi propune sa genereze randamente corelate cu indicele BET-XT (Bucharest Exchange Trading Extended Index), indice care cuprinde cele mai lichide 25 de companii tranzactionate pe piata reglementata, inclusiv SIF-urile.

Fondul se adreseaza investitorilor cu aversiune scazuta la risc, persoanelor care inteleg mecanismele de functionare ale pietelor bursiere, insa care nu au timpul necesar si / sau experienta pentru a derula operatiuni pe aceste piete, dar care isi doresc sa se expuna pe aceste piete si doresc sa obtina performante corelate cu evolutia acestora.

“Politica de investitii a fondului Aviva Investors XT Index consta in corelarea intr-o proportie de minimum 90% cu structura indicelui BET- XT, printr-o administrare prudentiala, bazata pe diversificarea si diminuarea riscului”, se arata in comunicatul remis de Aviva.

Administratorul fondului recomanda ca investitiile in acest instrument sa fie facute pentru o durata minima de 60 de luni, in vederea obtinerii de randamente relevante, dar si pentru a acoperi eventualele perioade de evolutii nefavorabile la bursa.

Comisionul de subscriere este de 1% din suma subscrisa, pentru sume subscrise mai mici de 30 000 de lei, si de 0%, pentru sume subscrise ce depasesc 30 000 lei.

Comisionul de subscriere este redus la jumatate (de la 1% la 0.5% din suma subscrisa), in cazul in care investitia este facuta prin intermediul platformei de tranzactionare online de unitati de fond, pe care Aviva Investors Romania o pregateste.

„Lansarea fondului Aviva Investors XT Index reprezinta completarea ofertei cu un produs atractiv pentru ambele categorii de clienti (institutionali si de retail), fondul oferind posibilitatea accesarii pietei locale de capital la costuri foarte reduse. Investitia in acest fond asigura o expunere pe cele mai lichide societati tranzactionate la bursa, dand accesibilitate investitorului de retail si un reper al performantei portofoliilor de actiuni, pentru investitorii institutionali. Consider ca momentul de piata este oportun pentru orizontul de timp recomandat de noi, avand in vedere ajustarile de pe pietele financiare din ultima perioada”, a declarat Eugen Voicu, CEO Aviva Investors Romania.

Fondul Aviva Investors XT Index reprezinta al optulea fond de investitii administrat de Aviva Investors Romania, alaturandu-se celorlalte 4 fonduri deschise si 3 fonduri inchise din portofoliul societatii de administrare. AI XT Index reprezinta, insa, primul fond din portofoliul societatii de administrare, corelat cu evolutia unui indice.

Fondul Aviva Investors XT Index a inceput activitatea la 1 februarie 2010, si este acum in perioada de efectuare a primelor alocari ale activelor. Fondul este auditat de Ernst&Young, iar BCR este banca depozitara.