Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca sustine un sistem de impozitare egal si pentru investitorii de la bursa, prin aplicarea cotei unice de 16% si pentru castigurile realizate in urma tranzactiilor pe piata de capital.
"Nu discutam de facilitati fiscale si consider ca investitorii sunt egali in fata sistemului de taxare. Atat timp cat avem cota unica, este bine sa ramanem la acest sistem", a explicat Vladescu.

Ministrul a mai spus ca sunt in discutii cu reprezentantii BVB pentru ca piata sa devina un instrument de finantare a economiei romanesti, chiar daca, in prezent, conditiile de piata sunt foarte grele.

“Vom sustine un proces de educare a intreprinzatorilor romani ca pe langa creditul bancar sa invete sa finanteze diverse forme de finantare. De asemenea, sustinem in continuare titlurile de stat si orice alta solutie care sa eficientizeze si sa creasca atractivitatea bursei”, a mai spus Vladescu.

Impozitul pe castigurile la bursa a fost suspendat in 2009, in urma unei decizii din toamna lui 2008 a guvernului Tariceanu, care a motivat decizia prin nevoia de a sustine piata de capital, grav lovita de criza.

Guvernul Boc a anulat, insa, scutirea de impozit pentru jucatorii la bursa incepand cu 1 ianuarie 2010, desi bursa si unii politicieni au facut lobby pentru prelungirea masurii.

Listarea Fondului Proprietatea , in linie dreapta

Listarea Fondului Proprietatea la Bursa din Bucuresti a intrat in linie dreapta, urmatorul pas fiind semnarea contractului renegociat cu Franklin Templeton, imediat dupa Adunarea Generala a Actionarilor de maine, a declarat Sebastian Vladescu.

Prezent la deschiderea sedintei de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti, ministrul a precizat ca, in discutia legata de administrarea portofoliului si a Fondului, sustine varianta legala, care presupune administrarea de catre Franklin Templeton atat a portofoliului, cat si a companiei in sine.

Vladescu a mai spus ca listarea Fondului nu depinde in acest moment de Ministerul Finantelor Publice.

Potrivit contractului renegociat, fondul american va primi un onorariu de 0,379% din valoarea medie a activului net pe ultimele trei luni si 0,1% din activ pentru administrarea FP.

Intrebat ce se va intampla cu participatiile FP la Hidroelectrica si Nuclearelectrica, ce urmeaza sa fie integrate in noile structuri energetice Electra si Hidroenergetica, Vladescu a precizat ca Fondul va primi actiuni la aceste doua noi companii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri