„Urcarea la 16% ii va afecta pe investitori, pentru ca ei beneficiau de aceasta facilitate de a plati doar 1% impozit, dar sper ca aceasta masura sa nu ne scada lichiditatile. Va trebui sa facem mai mult marketing, pentru a iesi din acest impas. Era bine daca ramanea cota de 1%, insa asta e situatia, ministrul cauta surse de venit pentru a acoperi deficitul bugetar”, a declarat Teodor Ancuta (foto), directorul Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu (Sibex), potrivit NewsIn.

Acesta sustine insa ca, si in aceste conditii, target-ul Sibex este dublarea volumului de contracte in 2010, pana la 4,6 milioane lei.

In privinta cursului de schimb leu/euro, presedintele Sibex aprecieaza ca acesta va ajunge la 3,8-3,9 lei/euro, dupa ce vor veni cele 3 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si FMI. „La noi, cotatia pentru luna martie este de 4,13 lei/euro, dar dupa ce vor intra acei bani, cursul va cobora pana la 3,8-3,9 lei/euro, pentru ca vor fi foarte multi euro pe piata, iar pensiile si salariile se dau in lei. Pentru cei care au credite in euro,
scaderea este foarte bine-venita, in timp ce exportatorii cu siguranta vor fi nemultumiti”, a apreciat Ancuta.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat marti, 9 februarie, ca sustine un sistem de impozitare egal si pentru investitorii de la bursa, prin aplicarea cotei unice de 16% si pentru castigurile realizate in urma tranzactiilor pe piata de capital. "Nu discutam de facilitati fiscale si consider ca investitorii sunt egali in fata sistemului de taxare. Atat timp cat avem cota unica, este bine sa ramanem la acest sistem", a afirmat Vladescu. Impozitul pe castigurile la bursa a fost suspendat in 2009, in urma unei decizii din toamna lui 2008 a Guvernului Tariceanu, care a motivat decizia prin nevoia de a sustine piata de capital, grav lovita de criza.