Rompetrol Rafinare (RRC) a raportat pierderi de 180 milioane dolari in 2009, cu 29% mai mici decat cele din 2008, potrivit rezultatelor financiare preliminare remise Bursei de Valori Bucuresti.
Pierderile in 2008 au fost de 255 milioane dolari, in timp ce cifra de afaceri a fost de 3,93 miliarde dolari. In 2009, afacerile companiei s-au redus cu 36% fata de anul anterior, la 2,48 miliarde dolari, conform standardelor internationale de raportare financiara.

“Rezultatele financiare au fost puternic influentate atat de criza financiara globala, de evolutiile internationale ale cotatiilor titeiului si ale carburantilor, precum si de o serie de factori macroeconomici interni, precum deprecierea monedei nationale”, se indica in document.

In cel de-al patrulea trimestru din 2009, compania a inregistrat afaceri de 645,3 milioane dolari, valoarea cu 11% mai mica decat cifrele din 2008, in timp ce pierderile s-au redus cu 46%, la 72,4 milioane dolari.

Segmentul de rafinare, reprezentat de rafinaria Petromidia si punctul sau de lucru Vega Ploiesti, a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de aproximativ 2,7 miliarde dolari, in scadere cu 36% fata de 2008 si un rezultat operational (EBITDA) negativ de aproximativ 36 milioane dolari.

Vanzarile totale de carburanti aferente segmentului de rafinare in 2009 s-au ridicat la 2,8 milioane tone, in scadere cu 2% fata de perioada similara din 2008, pe fondul unei cantitati totale de materii prime procesate de 4 milioane tone.

Segmentul de distributie, format din companiile Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logisitics si Rompetrol Gas, a consemnat in 2009 o crestere cu 57% a rezultatului operational (EBITDA), la peste 47 milioane dolari, in conditiile in care valoarea acestui indicator s-a triplat in cursul ultimului trimestru, de la 3 milioane la 10,1 milioane.

In acelasi timp, cifra de afaceri realizata in 2009 s-a ridicat la aproximativ 2 miliarde dolari, in scadere cu 21% fata de nivelul din 2008, pe fondul scaderii cotatiilor produselor petroliere.

Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a Grupului Rompetrol, a consemnat anul trecut o cifra de afaceri de 240 milioane dolari, in scadere cu 33% fata de 2008, activitatea companiei fiind influentata de scaderea cotatiilor internationale ale produselor petrochimice.

“Compania a inregistrat imbunatatiri notabile ale rezultatului operational (EBITDA), desi contextul international al pietelor de profil nu a inregistrat o evolutie pozitiva”, se arata in comunicat remis Bursei.

Astfel, la sfarsitul anului valoarea negativa a acestui indicator a fost de 13,6 milioane, fata de 49 milioane in 2008, o reducere semnificativa a pierderilor operationale realizandu-se in trimestrul al patrulea, de la 30 de milioane inregistrate in 2008, la 1,1 milioane in 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri