Razvan Rusu, director de investitii la Aviva Investors, a declarat pentru Wall-Street ca a fost usor surprins de aceasta stire, mai ales ca toate analizele din ultimele luni luni indicau o evolutie pozitiva in ultimul trimestru din 2009.

“Din pacate, problemele macro sunt mai grave decat anticipam noi si se pare ca iesirea din recesiune va mai dura cel putin 2-3 trimestre. Nu exista o corelare directa intre bursa si economia, sunt alte repere care domina in acest moment evolutia din piata de capital. Cred ca impactul acestei stiri la BVB va fi minor”, a explicat Rusu.

Sectorul SIF de la Bursa de la Bucuresti a inregistrat o crestere puternica in sedinta de tranzactionare de vineri, cu 1,70%, dar piata a batut pasul pe loc, brokerii fiind de parere ca datele macroeconomice slabe nu au avut o influenta mare asupra cursului actiunilor.

Statisticile publicate de Institutul National de Statistica au fost mult mai slabe decat se estima.

Astfel, economia romaneasca a continuat si in trimestrul IV din 2009 sa se contracte abrupt, cu 1,5% fata de trimestrul III si cu 6,6% fata de ultimele trei luni din 2008, desi analistii se asteptau la iesirea din recesiune, in timp ce inflatia a depasit prognozele in ianuarie, accelerand la 5,2% in ritm anual.