Seful Franklin Templeton, Mark Mobius, considera ca pietele de capital din Turcia si Ungaria reprezinta oportunitati bune de a investi, tinand cont de indicatorii de evaluare si de revenirea increderii pe aceste piete, potrivit unui comentariu postat pe blogul personal.
Mobius, care este considerat un guru al pietelor emergente, administreaza fondul de investitii Franklin Templeton, fond care urmeaza sa se ocupe de portofoliul Fondului Proprietatea, dupa semnarea contractului de administrare.

In privinta pietei de capital din Romania, Mark Mobius (foto) nu face nicio referire, cu toate ca indicele principal de la Bursa de Valori Bucuresti, BET, a revenit spectaculos pe parcursul anului trecut, cu circa 62%, scrie NewsIn.

Seful Franklin Templeton apreciaza ca Turcia, asemeni altor piete emergente, a beneficiat de o reducere a ratelor dobanzilor si de o inflatie modesta. Desi Turcia nu a fost ocolita de criza financiara, Mobius se asteapta la o crestere economica de 2% in 2010. Mai mult, increderea investitorilor a fost recladita pe baza rezervelor valutare solide, care au ajuns la circa 70 miliarde dolari, ca urmare a combinatiei de investitii straine si exporturi in crestere.

Mobius precizeaza ca fondul a investit in Turcia in sectorul bancar si companiile distribuitoare de produse petroliere. De asemenea, si Ungaria este o piata interesanta pentru asa numitul guru al pietelor emergente, desi in urma cu cativa tara avea probleme macroeconomice grave.

Insa, piata de capital din Ungaria a revenit spectaculos si in 2009 indicele MSCI al bursei din Budapesta a avut o performanta in dolari de 78%. Mobius considera ca, in pofida revenirii puternice, piata din Ungaria ramane atractiva, fiind sustinuta de exporturile in crestere catre Europa Occidentala si de un excedent al balantei contului curent.

Actualul guvern de la Budapesta a reusit sa stabilizeze economia ca urmare a programului convenit cu Fondul Monetat International si a reducerii drastice a cheltuielilor.

Mai mult, presedintele Franklin Templeton vede reducere suplimentara a riscului de tara, in contextul in care Ungaria ar putea reincepe discutiile in vederea adoptarii monedei europene.

"Ca urmare, ramanem increzatori cu privire la perspectiva pe termen lung a tarii", concluzioneaza Mobius.
Mobius avertizeaza ca, in ciuda randamentelor mari, investitiile in pietele emergente implica si riscuri mult mai mari, cum ar fi cele legate de volatilitatea ridicata, fluctuatiile valutare sau lichiditatea scazuta.

El recomanda ca aceste investitii sa se faca pe termen lung, in medie cinci ani, pentru a putea evita astfel zgomotul pe termen scurt al pietelor.

Citeste si Mobius, Franklin Templeton: 4 sfaturi de investitii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri