Mobius, care este considerat un guru al pietelor emergente, administreaza fondul de investitii Franklin Templeton, fond care urmeaza sa se ocupe de portofoliul Fondului Proprietatea, dupa semnarea contractului de administrare.

In privinta pietei de capital din Romania, Mark Mobius (foto) nu face nicio referire, cu toate ca indicele principal de la Bursa de Valori Bucuresti, BET, a revenit spectaculos pe parcursul anului trecut, cu circa 62%, scrie NewsIn.

Seful Franklin Templeton apreciaza ca Turcia, asemeni altor piete emergente, a beneficiat de o reducere a ratelor dobanzilor si de o inflatie modesta. Desi Turcia nu a fost ocolita de criza financiara, Mobius se asteapta la o crestere economica de 2% in 2010. Mai mult, increderea investitorilor a fost recladita pe baza rezervelor valutare solide, care au ajuns la circa 70 miliarde dolari, ca urmare a combinatiei de investitii straine si exporturi in crestere.

Mobius precizeaza ca fondul a investit in Turcia in sectorul bancar si companiile distribuitoare de produse petroliere. De asemenea, si Ungaria este o piata interesanta pentru asa numitul guru al pietelor emergente, desi in urma cu cativa tara avea probleme macroeconomice grave.

Insa, piata de capital din Ungaria a revenit spectaculos si in 2009 indicele MSCI al bursei din Budapesta a avut o performanta in dolari de 78%. Mobius considera ca, in pofida revenirii puternice, piata din Ungaria ramane atractiva, fiind sustinuta de exporturile in crestere catre Europa Occidentala si de un excedent al balantei contului curent.

Actualul guvern de la Budapesta a reusit sa stabilizeze economia ca urmare a programului convenit cu Fondul Monetat International si a reducerii drastice a cheltuielilor.

Mai mult, presedintele Franklin Templeton vede reducere suplimentara a riscului de tara, in contextul in care Ungaria ar putea reincepe discutiile in vederea adoptarii monedei europene.

"Ca urmare, ramanem increzatori cu privire la perspectiva pe termen lung a tarii", concluzioneaza Mobius.
Mobius avertizeaza ca, in ciuda randamentelor mari, investitiile in pietele emergente implica si riscuri mult mai mari, cum ar fi cele legate de volatilitatea ridicata, fluctuatiile valutare sau lichiditatea scazuta.

El recomanda ca aceste investitii sa se faca pe termen lung, in medie cinci ani, pentru a putea evita astfel zgomotul pe termen scurt al pietelor.

Citeste si Mobius, Franklin Templeton: 4 sfaturi de investitii