Activele nete ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au crescut cu 2%, la 7,61 miliarde lei (1,84 mld. euro) in luna ianuarie fata de decembrie 2009, potrivit statisticilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
SIF Moldova (SIF2) a inregistrat cea mai mare crestere, de 3%, la 1,21 miliarde lei, fiind urmata de SIF Oltenia (SIF5) cu o apreciere de 2,5%, pana la 1,68 miliarde lei.

Activele SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au majorat cu 2% la 1,57 miliarde lei, cele ale SIF Muntenia (SIF4) cu 1,3%, la 1,49 miliarde lei, iar activele SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cea mai redusa crestere de 1,2%, pana la 1,64 miliarde lei.

In ianuarie, cea mai mare urcare a actiunilor a fost obtinuta de SIF Oltenia, respectiv 21%, in schimb SIF Mutenia a inregistrat cea mai redusa crestere, de 12%.

SIF Oltenia si SIF Moldova au avut cea mai mare lichiditate in ianuarie, tranzactionandu-se pe fiecare din ele 10,85%, respectiv 8,57% din capitalul lor social.

Din punct de vedere al numarului de tranzactii realizate, SIF Muntenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc in luna ianuarie tranzactii ce au insumat 2,71% din capitalul social.

In ianuarie, nivelul de capitalizare inregistrat pe ansamblul sectorului a fost de 3,8 miliarde lei (0,9 mld. euro), cu aproape 19% superior nivelul lunii decembrie.

Investitiile pe termen scurt au urcat cu 3,6%

Pe ansamblul sectorului, valoarea investitiilor financiare pe termen scurt s-a majorat cu 3,6%, ponderea actiunilor cotate in aceasta categorie fiind de 98,5%.

In ianuarie, SIF Oltenia detinea cea mai mare pondere 62,3% a actiunilor cotate din categoria investitiilor pe termen scurt in total active, urmata de SIF Banat-Crisana cu 60,3%.

De asemenea, SIF Moldova are o pondere de 58,7% a actiunilor cotate, SIF Transilvania 58,3%, iar SIF Muntenia cu 51,7%.

Actiunile cotate care erau pe ansamblu portofoliilor SIF la finele lunii anterioare in valoare de 4,6 miliarde lei si reprezentau 59,6% din total active, au crescut pana la 4,8 miliarde lei ceea ce reprezinta 60,8% din total active la finele lunii raportate.

Actiunile necotate si-au mentinut valoarea in activele SIF-urilor, la 2,3 miliarde lei, insa ponderea acestora a scazut la 28% in ianuarie fata de decembrie 2009.

Plasamentele in fondurile de investitii aveau o valoare de 40,2 milioane lei, in ianuarie, ceea ce indica o crestere de peste 8% fata de decembrie 2008. SIF Muntenia si SIF Moldova aveau detinere totala de peste 91% in aceste investitii din intregul sector.

Nivelul plasamentelor in titluri de stat a urcat cu 50% in ianuarie, la 40,2 milioane lei. Pe de alta parte, obligatiunile municipale detinute de catre cele cinci societati de investitii financiare insumau 1,8 milioane lei.

Investitiile in depozitele bancare aveau o pondere de 7,1% din activele SIF-urilor si aveau o valoare de 562,9 milioane lei.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri