Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a avizat certificatele de emisii de CO2 ca fiind valori mobiliare, putand fi tranzactionate de catre brokerii locali si cei din strainatate, dupa ce in iunie 2009 a suspendat o decizie similara luata in luna aprilie.

Potrivit avizului, vor putea tranzactiona aceste instrumente societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) autorizate de CNVM, institutiile de credit autorizate de BNR, precum si entitatile autorizate in state membre sau nemembre sa presteze astfel de servicii.

Certificatele de emisii de CO2 se pot tranzactiona pe pietele reglementate sau sistemele alternative administratate de catre operatorii de piata autorizat conform legislatiei in vigoare.

In prezent, Sibex administreaza singura piata din Romania pe care aceste certificate se pot tranzactiona.

“Prin decizia de clasificare a certificatelor de emisii de CO2 ca valori mobiliare, si prin posibilitatea tranzactionari lor la Bursa din Sibiu, CNVM si Sibex deschid practic un nou segment de piata pentru intermediar, oferindu-le posibilitatea de a tranzactiona pe o piata noua cu un potential de zeci de milioane de euro”, a declarat Darius Cipariu , director general adjunct al Sibex, intr-un comunicat de presa.

El sustine ca potentialul pietei de la Sibiu este evidentiat si de faptul ca au existat deja contacte cu cel putin sase brokeri din afara tarii privind tranzactionare certificatelor de CO2.

Sibex a anuntat toti membrii sai si ai Casei Romane de Compensare care doresc sa tranzactioneze contracte CO2 2008 - 2010 trebuie sa isi deschida conturi la Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera, unde si CRC detine un cont.

Un client care doreste sa vanda certificate CO2 trebuie sa le transfere in contul intermediarului deschis la Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera, care le transfera apoi in contul CRC.

CRC va credita contul intermediarului respectiv cu cantitatea de certificate aferenta care va fi disponibila pentru vanzare sub forma de contracte CO2 2008 - 2012. Un client ce doreste sa cumpere certificate va alimenta contul sau de la intermediar cu sumele necesare, iar acesta va transfera sumele respective in contul CRC. Fiecare intermediar va fi limitat in ordinele de cumparare de suma pe care o detine in cont la CRC reprezentand valoarea certificatelor.

Din decembrie 2009, Sibex a lansat contractul futures CO2 2008-2012, reprezentand echivalentul a 100 certificate de emisii de gaze cu efect de sera, adica 100 de tone emisii CO2.

Singurul broker roman activ pe cea mai “verde” bursa din lume


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
2013 ASF, numiri politice, revocari si falimente in 5 ani de existenta