Depozitarul Central a decontat tranzactii de circa 7 mld. lei in 2009

Depozitarul Central a decontat tranzactii in valoare de aproape 7 miliarde lei (1,65 mld. euro) in 2009, media lunara fiind de 581 milioane lei, potrivit unui comunicat al institutiei.
In schimb, valoara totala a tranzactiilor decontate dupa compensare s-a ridicat la 1,7 miliarde lei (0,4 mld. euro).

Valoarea decontata a tranzactiilor cu actiuni a fost de 5,68 miliarde lei – nivelul maxim fiind inregistrat in septembrie -, iar cea a schimburilor cu instrumente cu venit fix a fost de 1,28 miliarde lei, varful fiind atins in octombrie.

“In ceea ce priveste valoarea tranzactiilor decontate in anul 2009, se observa o crestere semnificativa, in a doua jumatate a anului, atat pentru actiuni, cat si pentru instrumentele cu venit fix, inclusiv titluri de stat. Acest lucru se traduce prin nevoia investitorilor de a-si diversifica portofoliile, in acelasi timp inregistrandu-se o migratie a plasamentelor catre instrumentele cu venit fix, cu preponderenta titluri de stat”, a declarat Adriana Tanasoiu (foto), directorul general al Depozitarului Central.

Numarul total al tranzactiilor decontate a fost de 1,5 milioane lei – marea majoritate fiind schimburi cu actiuni - cea mai ridicata valoare inregistrandu-se in luna aprilie 2009.

In 2009, valoarea detinerilor administrate in sistemul RoClear al Depozitarului Central a crescut cu 30% in 2009, la 73,8 miliarde lei (17,5 mld. euro).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri