Industria fondurilor de investitii din Europa a cunoscut o crestere de 15,6% in 2009, pana la active de 7,04 miliarde euro, pe fondul revenirii pietei de capital si investitorii si-au recastigat increderea in aceste instrumente, potrivit statisticilor EFAMA.
Valoarea totala a industriei a ajuns la un procent de 55% din Produsul Intern Brut (PIB) al Uniunii Europene la finalul lui 2009.

“Aceasta valoarea subliniaza rolul pe care managerii de fonduri de investitii il joaca in economica europeana: sunt manageri ale economiilor pe termen lung ale populatiei, sunt investitori in pietele financiare europene, actionari ai companiilor din regiune, finantatori pentru corporatii si creaza locuri de munca”, se arata in comunicatul EFAMA.

In 2009, fondurile mutuale din regiune au inregistrat intrari nete de capital in valoare de 123 miliarde euro, de circa trei ori mai mici decat cele inregistrate la finalul anului 2008.

Cele mai mari subscrieri nete au fost obtinute de catre fondurile de obligatiuni (72 mld. euro), fiind urmate de actiuni (66 mld. euro) si cele diversificate (44 mld. euro).

Fondurile monetare au inregistrat rascumparari nete de 43 miliarde euro, in scadere cu 32% fata de situatia din 2008. Retragerile s-au decelerat din septembrie 2009, in conditiile in care functionalitatea pietelor cu venit fix s-a imbunatatit pe fondul ratelor de dobanda extrem de reduse din regiune.

In schimb, activele fondurilor inchise s-au majorat cu 12,6%, la 1,74 miliarde euro la finalul lui 2009.

Astfel, fondurile pentru investitorii institutionali au atras 48 miliarde euro la finalul anului trecut, in timp ce organismele de plasament de tip imobiliar au inregistrat subscrieri nete de 4 miliarde euro.

Citeste si despre evolutia fondurilor de pe piata romaneasca in prima luna din 2010.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si