Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) nu vor fi investitori activi in acest an, prioritatea companiilor fiind de a-si mentine lichiditatile la un nivel cat mai ridicat, sunt de parere analistii Erste Group.
In ciuda rezultatelor financiare foarte bune afisate de catre SIF-uri, analistii se asteapta la o scadere substantiala a profitabilitatii in 2010, pe fondul scaderii semnificative a dividendelor de la banci, se indica intr-un raport de analiza al grupului austriac.

De asemenea, Erste considera ca si scaderea veniturilor din urma vanzarii participatilor, in conditiile dificile prin care trece piata de fuziuni si achizitiii (M&A), precum si deprecierea multiplilor de evaluare vor afecta rezultatele din 2010.

“SIF-urile vor continua sa ramana conservatoare in privinta lichiditatilor prin investitiile in instrumente monetare, tinand cont de perspectivele sumbre ale veniturilor (cel putin pentru acest an)”, considera specialistii Erste.

Ei afirma ca managementul companiilor va depune eforturi pentru a-si pastra un nivel rezonabil de flexibilitate si isi vor majora participatiile in cadrul companiilor strategice din cadrul portofoliilor.

Dividende la nivelul celor din 2008

“In contextul presiunilor actuale asupra intrarilor de capital, managementul SIF-urilor nu vor avea aceeasi disponibilitate ca in anii precedenti de a distribui dividende. Estimam ca, in ciuda rezultatelor financiare excelente afisate pentru 2009, dividendele vor fi cel mult la nivelul celor din 2008, cea mai redusa valoare din ultimii cinci ani”, subliniaza specialistii Erste.

Totusi, ei se asteapta ca SIF Oltenia (SIF5) sa ofere dividende “atractive”, datorita lichiditatilor pe care compania le detine.

De asemenea, analistii considera ca o ajustare cuprinsa intre 20 si 30% a cheltuielilor operationale va reprezinta un semnal pozitiv pentru piata de capital.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Cum raspunde Dragoi, dupa ce Ciurezu i-a aruncat manusa inainte de AGA