Analistii Erste considera ca era petrolului ieftin s-a incheiat, in conditiile in care pretul va creste puternic in prima jumatate a acestui an, pentru ca din cel de-al doilea semestru sa asistam la o inversare a tendintei.

Specialistii se asteapta la un pret maxim cuprins intre 90-100 de dolari pentru petrol in prima jumatate a anului, pentru ca din semestrul al doilea sa scada, previzionand o medie anuala de 72 dolari/baril.

“Problema structurala a titeiului nu mai e atat de stringenta si s-a redus clar in ultimele luni, de aceea consideram ca discutiile legate de pretul petrolului ar trebui sa se concentreze din nou de partea de oferta”, a declarat Ronald Stöferle, analist materii prime in cadrul Erste Group.

La nivelul sau actual, pretul petrolului este cu peste 100% mai mare decat media de 30,9 dolari pe termen lung si valoarea mediana de 24 dolari.

Analistii afirma ca petrolul este inca scump, ajustat la inflatie. “Pe de o parte, este suficient de scazut pentru a nu impovara prea mult economia inca fragila, pe de alta parte, sursele alternative, cum ar fi nisipul petrolifer sau petrolul de la mare adancime, nu sunt atractive si sunt in general neprofitabile la acest nivel”, se indica in analiza Erste.

De asemenea, se arata ca nici energia eoliana si solara nu sunt concurenti seriosi (fara subventii masive) la acest nivel al pretului. Conform OPEC, preturile actuale satisfac atat producatorii, cat si consumatorii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si