Companiile cu activitati in sectorul chimic au inregistrat de la inceputul saptamanii cresteri importante la Bursa de Valori Bucuresti, pe fondul subventilor in urcare ce urmeaza a fi acordate agricultorilor ce vor duce la cresterea cererii de ingrasaminte si a reorientarii investitorilor pe actiunile mai putin lichide.
Ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, a anuntat la inceputul lunii februarie ca agricultorii vor primi circa 730 milioane euro in cadrul schemei de plata unice pe suprafata (SAPS). Astfel, fiecare agricultor va primi o suma de 166 euro/ha, fata de 116 euro/ha oferita in 2009.

Aceasta informatie corelata cu atingerea potentialul companiilor lichide de la BVB si indreptarea investitorilor catre societatii cu potential de crestere a dus la aprecieri puternice pe titlurile chimice Azomures (AZO), Amonil Slobozia (AMO) si Oltchim (OLT).

“Exista doua componente ale cresterilor: subventile pe hectar sunt mai mari din acest an - iar perspectivele sunt de crestere pana la 200 euro pana in 2012 -, iar decizia de a nu mai acorda subventii terenurilor necultivate va determina agricultorii sa foloseasca terenurile pentru a nu pierde aceasta sursa de venit. Aceste elemente vor duce la cresterea cererii de ingrasaminte in acest an”, a declarat pentru Wall Street Radu Popescu Buzeu (foto), sef departament de analiza Fairwind.

AMO, plus de 24% in doua zile

In primele doua zile ale saptamanii, actiunile Amonil au inregistrat cea mai mare crestere din sectorul chimic, de 24,4%, pe fondul unor rulaje totale de circa 1,45 milioane lei. Desi lichiditatea de pe aceste titluri nu este ridicata, investitorii au tranzactionat in aceste zile peste 57 de milioane de actiuni, ceea ce reprezinta 3% din capitalul social al companiei.

“Pe langa subventile pentru agricultori, ce va duce la cresterea cererii de ingrasaminte, posibilitatea initierii unei oferte de preluare a Amonil a dus la aprecierea puternica a acestor actiuni”, considera Andrei Radulescu, analist la Target Capital.

AZO, crestere de 18%

In schimb, titlurile Azomures, care au urcat cu 18%, au atras si o lichiditate mai ridicata, de 4,56 milioane lei. In primele doua zile ale saptamanii, investitorii au schimbat intre ei 12,22 milioane de actiuni, respectiv 2,3% din capitalul companiei.

Reprezentantul Fairwind afirma ca Azomures va avea mult de castigat de pe urma cererii in crestere pentru ingrasaminte, deoarece marjele de profit pe piata interna sunt mai ridicate decat cele din export. “Azomures prefera sa aiba Romania ca piata principala de desfacere, in conditiile in care beneficiaza de o retea foarte buna de distributie”, spune Popescu Buzeu.

OLT, apreciere de 11%


Chiar si combinatul chimic de la Ramnicu Valcea, desi nu este o companie profitabila, a beneficiat de pe urma indreptarii atentiei investitorilor catre acest sector.

Actiunile Oltchim au castigat 11%, pe rulaje de 1,47 milioane lei. Investitori au tranzactionat in aceste zile 1,7% din numarul total de actiuni ale companiei.

“In cazul Oltchim, situatia este un pic diferita, deoarece achizitionarea Arpechim va duce la reducerea costurilor pentru materia prima, etilena, si la cresterea cifrei de afaceri. Nu stiu in ce masura compania va deveni profitabila, insa pierderile se vor reduce semnificativ in acest an”, sustine analistul Fairwind.

Radulescu este de parere ca evolutia pozitiva a acestui segment de la Bursa de Valori Bucuresti era de asteptat, in conditiile in care sectorul chimic a fost intr-un con de umbra pentru un timp indelungat.

De la inceputul anului au asistat la diferite anunturi externe de fuziuni si achizitii in acest sector, iar in 2009 am asistat la o stabilizare a preturilor ingrasamintelor la nivel international, explica specialistul Target Capital.

“Astfel premisele acestor cresteri s-au creat inca de anul trecut, doar ca anuntarea unor subventii mai mari pentru agricultori si reorientarea investitorilor catre companiile mai putin lichide au fost factorii declansatori ai aprecierilor la Bursa romaneasca”, conchide Andrei Radulescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri