Bursa din Egipt (EGX) ar fi interesata de achizitia unei participatii in cadrul Bursei de Valori Bucuresti pentru a-si diversifica portofoliul, a declarat Mohamed Omran, vicepresedintele EGX.
“Am dori sa cumparam o participatie in cadrul Bursei de la Bucuresti, daca pretul este unul atractiv si vom obtine mai mult informatii despre politica institutiei. De-a lungul timpului, am luat in considerare si afilierea la alte burse prin achizitia de participatii, insa am dorit sa ne axam pe strategiile de dezvoltare organica”, a afirmat Mohamed Omran (foto), vicepresedintele Bursei din Egipt cu ocazia deschiderii sedintei de tranzactionare a BVB.

El a mai afirmat ca desi Bursa egipteana este detinuta de stat, regulamentele de functionare nu ii interzic cumpararea de participatii in cadrul altor operatori bursieri, daca miscarea este una utila pentru dezvoltarea sa.

Omran a explicat ca vizita lui la Bucuresti urmareste semnarea unui memorandum intre cele doua burse care sa vizeze un schimb de informatii, idei si experienta.

“Sunt aici pentru a incepe aceste relatii si ne asteptam ca si reprezentantii BVB sa vina la Bursa din Egipt. Ambele burse vin din economii emergente si cred ca avem multe lucruri de discutat pentru a incepe cooperarea dintre cele doua institutii”, sustine Omran.

De ce un memorandum cu Romania?

Reprezentantul Bursei din Egipt a afirmat ca institutia urmareste in urmatoarea perioada dezvoltarea bursei prin trei strategii: stimularea pietei de obligatiuni, introducerea de instrumente derivate si activarea platformei de tranzactionare pentru companiile mici si mijlocii.

“Experienta Bursei de Valori Bucuresti cu piata Rasdaq, creata dupa modelul segmentului AIM al Bursei din Londra si al Nasdaq, va ajuta institutia omoloaga din Egipt sa-si dezvolte noua platforma de tranzactionare”, considera Omran.

El este de parere ca regiunea Europei Centrala si de Est va deveni urmatoarea putere economica din lume dupa Statele Unite, referindu-se in special la Romania, Republica Ceha si Ungaria.

“Cred ca dupa ce situatia economica internationala si a tarii se va stabiliza, Romania va experimenta o evolutie similara cu cea a Egiptului”, considera Mohamed Omran.

Bursa egipteana vizeaza pana la 7 IPO-uri in 2010

Oficial Bursei din Egipt se asteapta la 3-4 noi listari in acest an pe platforma de tranzactionare pentru companiile mici si mijloci, iar pentru piata principala estimeaza 2-3 de oferte publice initiale.

“In 2008, la Bursa era peste 600 de companii, iar, in prezent, avem circa 230 de emitenti. Am delistat circa 70% din companiile, deoarece vrem sa oferim investitorilor calitate si nu cantitate”, sustine Mohamed Omran.
Pe Bursa din Egipt sunt listate circa 230 de actiuni, 11 obligatiuni corporative si 3 fonduri mutuale.

“Sectoarele de telecomunicatii, financiar si constructii sunt cele mai tranzactionate sectoare de pe bursa egipteana. Circa 40% din capitalizarea bursei vine din parte a trei companii de telecomunicatii”, explica vicepresedintele EGX.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri